23 éves, csinos és egészséges - Mégis leoperáltatta a mellét

operáció mellrák daganatos betegségek gének örökletes betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 23 éves, csinos Fiona Luscombe önként döntött mindkét melle eltávolítása mellett, mivel tisztában volt vele, hogy szüleitől és nagyszüleitől örökölt egy mellrákot okozó gént.

A fiatal lány ugyan teljesen egészséges volt, de tisztában volt vele, hogy ő is hordozza az úgynevezett BRCA2 nevű abnormális gént, amely édesanyja, Brenda és nagypapája, Frank esetében is súlyos mellrákot okozott.

Northfoto
Northfoto

Fiona akkor döntött a mindkét mellét eltávolító operáció mellett, mikor megtudta, hogy az orvosok 30 éves kora előtt nem végzik el rajta a rákszűrést. "Az orvosok egyértelművé tették számomra, hogy én is magamban hordozom a hibás gént, amely mellrákot okozhat, de mégsem végezhetnek rákszűrést rajtam, mielőtt 30 éves leszek. Márpedig én nem vagyok hajlandó olyan sokáig várni, hogy kiderüljön, ezért elhatároztam, hogy elébe megyek a dolgoknak, és önként vállalkoztam a melleltávolító műtétre" - nyilatkozta a Sun újságírójának Fiona.

A Plymouthban élő 23 éves lány 2011 októberében tudta meg, hogy magában hordozza a szüleitől és nagyszüleitől örökölt BRCA2 gént, miközben 26 éves nővérében nem tudták kimutatni az örökletes génhibát.

Fiona hároméves volt, mikor 32 éves édesanyját, Brendát mellrákkal diagnosztizálták. Felépült a betegségből, de 13 évvel később kiújult a rákja, és 2007 augusztusában meghalt. Fiona nagypapájánál, Frank Rossnál még a hetvenes években fedezték fel a mellrákot, de csak 86 éves korában halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.