a nap cikke megelőzés kontaktlencse szemészeti betegség gombás fertőzés gyulladás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 42 éves, brit Jacqueline Stone az internetről rendelt kontaktlencséi miatt került iszonyatos állapotba: egy fertőzés, melyet még nem tudni, hogy a lencséknek vagy saját hanyagságának köszönhet, szinte felfalta az egyik szemét. Velünk is megtörténhet ilyesmi? Dr. Rácz István szemész-kontaktológust faggattuk.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Gombás fertőzés, amitől szétrobbanhat a szemgolyó

Jacqueline rendszeresen napi cseréjű lencséket hordott, melyek nem szorulnak külön fertőtlenítő folyadékos tisztításra - reggel behelyezte őket a szemébe, este pedig kidobta őket a kukába. Tavaly májusban egy nap azonban kényelmetlennek érezte az egyik lencsét, és a látása is elhomályosodott. Ennek ellenére nem vette ki a kontaktlencsét, majd este hazaérve már nem is volt képes rá: úgy tűnt, a kis eszköz rátapadt a szemgolyójára. Hiába ment orvoshoz, a szemcsepp sem segített, így az asszony végül két nap múlva a sürgősségi osztályon kötött ki, erős fájdalmakra panaszkodva. Az orvosok itt is csak szemcseppel enyhítettek a kínokon, így hamarosan egy gennyel teli hólyag keletkezett Jacqueline szemén, ami egy pillanatban iszonyatos fájdalmakat okozva kidurrant, szétszakítva a szemgolyót is: "Ordítottam a fájdalomtól. A 15 éves kisfiam, Charlie mentőt hívott, morfiumot kaptam, de az nem hatott a fájdalom ellen. Kétszer szültem, de annak a fájdalma semmi ehhez képest. Éreztem, ahogy a kór felfalja a szememet" - mesélte el az asszony. Egy hét múlva derült csak ki, hogy a fertőzést és a fájdalmakat egy fusarium nevű gomba okozta. Ez jellemzően az emberi körmön és szaruhártyán telepszik meg legkönnyebben, s mire felfedezték, már hetven ideget és három hártyát falt fel Jaqueline bal szemében. Ehhez társult a rengeteg fájdalomcsillapító mellékhatása: az asszony rengeteget hányt, belső vérzése keletkezett, és huszonkét operáción kellett átesnie. Végül egyik sem segített, és a bal szemét el kellett távolítani.

Thinkstock
Thinkstock

Mire figyeljünk kontaktlencsék esetén?

A felháborodott Jacqueline nemcsak a betegségét fel nem ismerő kórházakat, de a kontaktlencse gyártóját is beperelte, aki azonnal vizsgálatot is indított. Mivel ők nem találtak kapcsolatot a gombás fertőzés és a kontaktlencse között, egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az asszony maga felelős, vagy a fertőzést valóban a lencsék okozták. Annyi azonban bizonyos, hogy a kontaktlencsék viselése veszélyeket hordozhat magában - pláne, ha nem tartjuk be a szigorú higiéniai előírásokat. A gyártók felhívják a figyelmet a használati utasítások betartására, az alapos kézmosásra, szárításra, a lencsék tisztítására, de így is akadnak bátor vállalkozók, akik nem törődnek a lehetséges veszélyekkel.

Tartalékszemüveg vészhelyzetekre

Bár a lágy kontaktlencséket sokkal szívesebben választjuk, mint a szemüvegeket, fontos, hogy a lencsék mellett is csináltassunk egy tartalék szemüveget, hiszen bármikor adódhat olyan alkalom, amikor szükségünk lehet rá. Ne induljunk el otthonról nélküle, ahogy lencsefertőtlenítő folyadék, illetve a szem nedvesítésére szolgáló műkönny nélkül sem. Sminkelésnél vagy annak lemosásakor, illetve tengerparti fürdőzésnél is legyünk óvatosak: ahogyan csapvíz, úgy tengervíz sem érheti a kontaktlencséket.

Ne a szomszédot kérd fel szakértőnek!

Dr. Rácz István szemész, kontaktológus arra figyelmeztet, hogy a legkisebb panasszal is forduljunk az orvosunkhoz:

"A kontaktlencsét eleve egy kontaktológus, és nem a szomszéd véleménye, vagy a reklámok alapján kell kiválasztani. A megfelelően illeszkedő lencse mellé az orvosok minden teendőt részletesen ismertetnek, ezeket fontos, hogy pontosan betartsuk. Csak tisztára mosott kézzel szabad betenni és kivenni a lencsét, s ha tudjuk, hogy este olyan helyen leszünk, ahol ezt nem tudjuk megfelelő higiénés körülmények között megtenni, akkor aznap vegyünk inkább szemüveget.

Thinkstock
Thinkstock

A másik nagyon fontos dolog, hogy minden lencsét csak az előírt ideig használjunk: sokan spórolnak, és az egynapos lencsét két-három napig is a szemükben hagyják, vagy az egyhónaposat másfél hónapig, de ez nagy veszélyeket rejt magában. A könnyből ugyanis letisztíthatatlan fehérjék rakódnak a kontaktlencsékre, melyek kiváló táptalajt nyújtanak a különböző kórokozóknak. A lencsék túlhordása vagy a kézmosás hiánya miatt aztán akár bakteriális, gombás, vagy vírusos fertőzést is bevihetünk a szembe. A legtöbben pedig az idegentestérzéssel, pirosodással még napokat vagy heteket várnak az orvosig, s mire megfelelő kezekbe kerülnek, sokszor már nagy a baj. Elengedhetetlen, hogy minden, akár aprónak tűnő panasszal is azonnal orvoshoz forduljunk, aki még idejében kezelni tudja az esetleges fertőzést, és az évenkénti kontrollvizsgálat sem maradhat el."

A fiú, akinek még a szemgolyója is szőröshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130115-szoros-szemgolyoval-elt-egy-19-eves-fiu-egy-ritka-daganatos.html40 kilót fogyott és személyi edző lett Tanyábólhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121204-40-kilot-fogyott-majd-szemelyi-edzo-lett-egy-brit-no.htmlAmikor azt hiszed, hogy a szemed előtt hal meg a gyerek - Mi a teendő lázgörcs esetén?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121012-mi-a-teendo-lazgorcs-eseten-ezt-kell-tenned-roham-kozben.htmlMég a férfiasság is összemegy - Így változunk meg öregkorunkrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121003-igy-valtozunk-meg-oregkorunkra-logo-mell-nagy-pocak-nagy-orr.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.