szorongás stressz gyermekkor minta sors
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos pszichológiai kutatást ismerünk, ami a korai gyermekkorban eredezteti a párkapcsolat működését, a párkapcsolattal való elégedettséget és a társas stressz kezelését. Sokat foglalkoznak a kutatók az úgynevezett maladaptív sémákkal, amelyeket Jeffrey E. Young írt le tudományos munkáiban.

Önsorsrontó mintázatok

Különösen érdekes a sémák egy csoportja, amely emlékekből, érzelmekből, gondolatokból és testi érzésekből állnak és nagy hatást fejtenek ki a párkapcsolatokra. Ezek a sémák gyermekkorban vagy serdülőkorban jönnek létre és a szerző Young önsorsrontó mintázatoknak nevezi őket. Minél nagyobb stressz éri a gyermekkorban a személyt, a sémák annál könnyebben aktiválódnak és pszichológiai segítség nélkül az egész életet végigkísérik. Olyan szemüvegnek vagy szűrőnek lehet őket felfogni, amelyek kiszűrik a hozzájuk nem illő tapasztalatokat és felerősítik a sémához illeszkedő érzéseket, gondolatokat. Mivel a sémák nem tudatosan működnek, az érintett személy észre sem veszi, hogy mikor aktiválódnak, csak fokozott stresszt él át, és úgy érzi, rossz dolgok történnek vele, amelyekre nincs befolyása.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A legkárosabb sémák

A sokféle maladaptív séma közül az elhagyatottság séma az egyik legmegterhelőbb a párkapcsolatban, mert a sémával rendelkező fél folyamatos szorongása állandó megerősítést követel meg a partner részéről, ami igen hamar kimeríti a kapcsolatot.

A bizalmatlanság séma féltékenykedést okoz és azt az érzést, hogy a személyt mások csak bántják, saját érdekükben kihasználják és szándékosan megalázzák.

Az érzelemmegvonás séma teljesíthetetlenül magas szükségletet eredményezhet a figyelemre, érzelmekre, támogatásra. Az illető úgy érzi, hogy érzelmi támogatás utáni vágyát nem elégíti ki a partner, mert nem gondoskodik róla megfelelően és nem érti meg őt (empátia).

A dependencia séma állandó függést jelent. Az egyén úgy érzi, hogy képtelen mindennapi kötelességeit segítség nélkül, önállóan teljesíteni.

Az éretlenség sémával a felek nem fogják tisztelni egymás határait és az illető azt érzi, hogy nincs saját személyisége. A túl szoros összeolvadás korlátozza a megfelelő társas (például baráti) kapcsolatokat.

Az elismerés hajszolása sémától szenvedő személy csodálatot és folyamatos megerősítést követel párjától. Folyamatosan arra van szüksége, hogy elnyerje mások elismerését és dicséretét. Önértékelése kóros mértékben függ mások véleményétől.

A feljogosítottság séma önző vagy egocentrikus személyiséget hoz létre a kapcsolaton belül és könnyen vezet házasságon kívüli kapcsolat kezdeményezéséhez. A személy úgy érzi, hogy másokhoz képest többet ér vagy többet érdemel, nyugodtan túlfeszítheti a húrt és nem érvényesek rá a szabályok. Megnyilvánulhat mások irányítgatásában, ellenőrzésében és befolyásolásában, valódi empátia és a partner igényeinek figyelembevétele nélkül.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A túl sok figyelem is káros lehet

Ezeket a tudattalan sorsútvonalakat a kora gyermekkori tapasztalatok és a veleszületett személyiségvonások egyaránt meghatározzák. Különösen négy korai hatást találtak igen jelentősnek a sémák kialakulásában: a szükségletek be nem töltését, a traumatizációt, a fontos személyekkel kapcsolatos, szelektív azonosulást és az olyan környezetet, amikor a gyermek olyan hatásból kap túl sokat, ami kis mértékben egészséges lenne, nagy adagban azonban károssá válik.

Mint a lepkét az éjjeli fény

Furcsa összefüggés, hogy ezek az önsorsrontó, káros maladaptív sémák úgy vonzzák áldozataikat, mint a lepkét az éjjeli fény. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy saját, jól bejáratott sémái mindenki számára ismerősek, ezért úgy érezzük, hogy elkerülhetetlenek, úgyis így kell történniük a dolgoknak, vagy hogy így kerül minden a helyére. A személy ezzel tudattalanul újra és újra megkeresi és kiváltja azokat az élethelyzeteket, amelyek aktiválják maladaptív sémáit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.