Aki szűzlánnyal hál, meggyógyul az AIDS-ből?

hiedelem védekezés szexuális élet szűz AIDS Afrika HIV-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta él az a hiedelem Afrika déli részén, hogy aki szűzlánnyal él nemi életet, az meggyógyul az AIDS-ből - a hiedelem olyannyira erős, hogy csecsemőket, gyerekeket rabolnak el, serdülőket vesznek meg szüleiktől a betegek, hogy szexre kényszerítsék őket. Bár a közfelháborodás és a hatóságok aktívabb fellépése lényegesen csökkentette az utóbbi évtizedben az ilyen áldozatok számát, azért ma sem szokatlan ez a fajta bűncselekmény.

A népesség 40 százaléka fertőzött, az átlagéletkor 32 évre zuhant

Természetesen nem ezen gyógymód, hanem a felvilágosító kampánynak köszönhetően sokat javult az AIDS-helyzet Afrikában. Ma már kevesebben fertőződnek meg, mint néhány évvel ezelőtt és a betegek kezelése is sikeresebb. Búr Gábor, történész, Afrika-szakértő szerint a legrosszabb a helyzet jelenleg Afrika déli részén, különösen Botswanában és Szváziföldön, de Dél-Afrika és Zimbabwe is rendkívül fertőzött. Szváziföldön a HIV-fertőzöttek aránya a lakosságon belül az 1992-es 3,9 százalékról mára 40 százalék környékére emelkedett. A várható élettartam tíz év alatt 61-ről 32 évre zuhant, a halálozásoknak pedig 61 százaléka köthető az AIDS-hez. "Korábban Uganda számított a legfertőzöttebb országnak, de itt komoly erőfeszítéseket tettek a járvány visszaszorítására. Afrika déli részén a felnőtt lakosság hatoda-negyede HIV fertőzött, egyedül Dél-Afrikában 5,6-6 millió ember hordozza a vírust, sokáig a legtöbb HIV fertőzött itt élt a Földön, mára India megelőzte. Mivel a HIV-fertőzés főként heteroszexuális úton terjed, vannak úgynevezett 'HIV-folyosók', főként a teherautó-sofőrök által gyakran használt útvonalak mentén" - mondja a történész.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Zuhanyzás, cékla és fokhagyma

Egy korábbi ENSZ-jelentés szerint a férfiak 60 százaléka nem hajlandó óvszert használni - egy olyan kontinensen, ahol a többnejűség és a szeretőtartás a vezetők között is elterjedt, nem könnyű változtatni. Az országok kormányai évtizedeken át hanyagolták az AIDS kérdését, még az ellen sem emelték fel a hangjukat, hogy szűz lányok tömegeit erőszakolták meg a gyógyulás reményében. Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök szavai sem tettek jót az AIDS körül kialakult tévhiteknek: ő egyenesen mérgezőnek nevezte a vírus ellen alkalmazott gyógyszereket. De az is a tanácsai közé tartozott, hogy az aktus után alaposan le kell zuhanyozni - ez lenne szerinte a megfelelő védekezési forma.

Egy korábbi egészségügyi miniszter pedig úgy gondolta, hogy a cékla és fokhagyma fogyasztása a gyógyszereknél jelentősebb hatást eredményez - ezt a magvas gondolatot nyilvánvalóan egy kuruzslótól szedte. Búr Gábor azt meséli, hogy a dél-afrikai elnök, akinek négy felesége és számtalan szeretője van, azzal kérkedett, hogy óvszer nélkül élt szexuális életet igen sok partnerével (akik közül többen nemi erőszakért fel is jelentették). Ahogy arról már korábban írtunk, Tanzániában szintén az AIDS-ből való gyógyulás reményében albínók százait erőszakolták és ölték már meg, hogy később fekete mágiára használják fel holttestüket, testrészeiket értékesítsék - ott azt gondolják, hogy a szerveikből készített csodaszerek jelentenek gyógymódot az AIDS-re.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A felvilágosítás nehézkes

A felvilágosítás legnagyobb akadálya az alacsony iskolázottság és a szexről való hallgatás volt - hiszen Afrikában ez tabutémának számít. Így aztán a népesség java kuruzslóktól hall legtöbbet a védekezésről - mondja a történész. Az áttörést az óriásplakátok hozták, amelyek az AIDS veszélyeire hívták fel a figyelmet. "A nyugati országok sok pénzt fordítottak a felvilágosításra és az ingyenesen szétosztott óvszerekre. Sajnos az amerikai politikát a fundamentalista keresztény szervezetek a fogamzásgátlás, ezzel együtt a HIV elleni védekezés hatékony módszereinek támogatásától elriasztották, így erre ma sokkal kevesebb jut a korábbiaknál." De a felvilágosító kampányoknak köszönhetően a történész szerint mára megváltozott a lányok beavatási szokása: korábban hagyományosan a falufőnökök egy idősebb férfit jelöltek ki a feladatra, hogy a serdülő lányokat a vadonba kivigye, és a beavatás része volt a lányok szüzességének elvétele. A HIV járvány miatt mára a házasság előtt sok helyütt igazolást szereznek a lányok érintetlenségéről.

75 ezer dollár egy albínó gyerekérthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-albinocsontokbol-keszult-talizman-hoz-szerencset-tanzaniaban.htmlIndia: Egy veszélyes hely a nők számárahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130523-india-a-4-legveszelyesebb-hely-a-nok-szamara-gyerekkereskedelem-gyerekrablas.htmlIndia - ahol még a vécé is luxusnak számíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130422-uj-noi-mozgalom-jott-letre-indiaban-az-elheto-es-higienikus.htmlMauritánia - egy ország, ahol minél hájasabb egy nő, annál kívánatosabbhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120507-mauritania-ahol-a-vekony-lanyokkal-szoba-sem-allnak.htmlAhol szűzhártya nélkül nincs boldog házassághttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130730-tomegesen-vegeznek-a-szuzhartyavisszaallito-mutetet-albaniaban.htmlAhol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.