Megszólalt a Forma-1 főorvosa Schumacher állapotáról

síbaleset kóma Forma-1 Michael Schumacher Gary Hartstein főorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A F1-et 2005-2012 között főorvosként szolgáló Gary Hartstein sötét képet festett a síbalesete miatt december 29-e óta kómában fekvő sportolóról.

A szakember ugyan külső szemlélő jelenleg, de az F1-ben szerzett tapasztalata, valamint a traumatológus és aneszteziológus szakorvosi gyakorlata miatt világos, közérthető gondolatok mentén képes összerakni az elhangzott "mozaikokból" a világbajnok valós helyzetét – írja a sport.hir24.hu.

Forrás: AFP/Boris Horvat

„A kómát akkor tekintik tartósnak, ha a kiváltó októl számítva két hónap telt el. Én úgy tekintem, hogy Michael jelenlegi állapota is ez. A kómát az különbözteti meg az agyhaláltól, hogy míg az agyhalált pár napon vagy héten belül elkerülhetetlenül követi a keringés összeomlása is, a tartós kómában lévő pácienseknél az agy minimális működése megmarad, ami elsősorban a test fenntartását jelenti. Az ilyen, neurológiai javulást nem mutató betegeknél pár hónaptól néhány évig terjedhet az életben maradás hossza" – írja a szakember, majd ezután a legrosszabbra készíti fel az olvasóit. "Miközben komolyan aggasztott, hogy mi lesz, ha igazán rossz híreket kapunk róla, arra is rájöttem, hogy a hivatalos hírek hiánya talán lehetőséget adott nekünk arra, hogy egy kicsit továbbléphessünk, feldolgozzuk a helyzetet... és megpróbáljunk elválni tőle."

"Valamiért úgy érzem, hogy az emberek elfogadják majd, akármi is következzen, mert volt időnk feldolgozni a történteket. Csak azt sajnálom, hogy a szurkolóknak magukra hagyatva kellett eljutniuk idáig. De talán ez az érzés is elmúlik majd. Én legalábbis ezt remélem."

Korábban egyébként a család közleményében apró, biztató jelekről beszélt Schumi állapotával kapcsolatban. Majd olyan hírek láttak napvilágot, hogy az egykori autóversenyző aggasztóan sokat fogyott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.