Tinnitus - a fülzúgás, amibe bele lehet őrülni

Forrás: Thinkstock -
betegség fülbetegség Benke Rita öngyilkosság fül egészség tinnitus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tinnitus az egyik legkellemetlenebb tünet. Az örökös belső zaj elviselhetetlen, őrjítő, az érintettek minden energiáját felemésztő, öldöklő hang, ami tönkreteheti az életet.

A tinnitus, vagyis a fülzúgás egy olyan jellegű zaj, amelynek semmilyen külső hangforrása nincsen. Az érintett egyik vagy másik fülében, olykor mindkettőben, esetleg a fejében időről időre vagy hosszasan, tartósan morajlást, kattogást, sistergést, sípolást „hall”. Ezeknek a hangoknak az erőssége egyénenként eltérő lehet, ahogy az is más, ahogy a betegek leírják a kellemetlen tünetet: sokan a magasfeszültségű vezetékek zúgásához, mások vízcsobogáshoz, repülőgépzajhoz vagy motorhanghoz hasonlítják. Ami közös a jelenségben, hogy az érintett emberek mindennapjaira rányomja bélyegét a belső hang: nyugtalanságot okoz, a beteg soha nem tud mélyen, igazán és jól pihenni, nem tud aludni, képtelen a legalapvetőbb dolgokra koncentrálni.

Forrás: Thinkstock

A fülzúgás azonban nem önálló betegség, csupán valaminek a tünete. Az egészségügy két formáját különbözteti meg:

Objektív fülzúgás: ebben az esetben a hang külső személy számára sztetoszkóppal érzékelhető.

Szubjektív fülzúgás: csak a beteg hallja, mások számára nem érzékelhető, semmilyen fizikai eszközzel nem mérhető. Az orvosi gyakorlatban ez utóbbi fülzúgás a gyakori. Rendkívül fontos tehát a tünet valódi okát megkeresni, mert a csend csak akkor következik be, ha a kiváltó okot meglelik, és annak gyógykezelése megtörténik.

A szubjektív fülzúgásnak számtalan oka lehet

Számos esetben viszonylag egyszerű és ártalmatlan a kiváltó tényező, hiszen lehet akár fülzsírdugó, fogászati probléma, erős hangok által kiváltott belsőfül-károsodás, vagy valamilyen fertőzés, esetleg túl sok élvezeti szer fogyasztása (az alkohol és a kávé kifejezetten ludas lehet a dologban). Máskor „megfoghatatlanabb” a probléma: például stressz, neurózis áll a háttérben. Megint máskor a fül megbetegedései - Meniere-betegség, esetleg akusztikus neurinoma (jóindulatú elváltozás), valamilyen koponya- vagy agysérülés, a központi idegrendszer megbetegedése, anyagcserezavar, keringési problémák, vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása az oka az elviselhetetlen fülzúgásnak.

Forrás: Thinkstock

A zaj csapdája

Mivel a hang a “semmiből” jön, nincs beazonosítható hangforrása, a beteg úgy érzi, hogy elveszíti a kontrollt a saját teste, az agya felett - ahol valami különös, megmagyarázhatatlan, félelmetes dolog zajlik. Amellett, hogy a zajongás valóban megakadályozza a beteget a pihenésben - a kikapcsolódásban, mindemellett szorongást is okoz, hiszen tehetetlenül vergődik a zaj csapdájában. A stressz, a szorongás azonban ördögi kört hoz létre, hiszen minél nagyobb a félelem, annál többször és annál erősebben jelentkezik a fülzúgás. Ráadásul sokszor érzi úgy a beteg, hogy magára marad, hiszen a tünet „láthatatlan”, mi több, csak számára hallható, így jó időbe telhet, mire környezete felfogja, megérti helyzetét, mire mellé áll és támogatni kezdi a gyógykezelés útján. Amíg a családtagok félvállról veszik a problémát, addig a beteg még azzal a plusz teherrel is kénytelen megküzdeni, hogy esetleg „szimulánsnak” tartják, aki így akar kibújni feladatai vagy valamilyen felelősség alól. Sokszor, mire orvoshoz kerül a beteg, már komoly harcokon van túl, amely során azt kellett bizonygatnia, hogy nem „őrült”, és a belső dübörgés, csikorgás, zümmögés valóban lehetetlenné teszi az életét.

A rózsa neszezése

Az egészségügy a kiváltó ok megszüntetése mellett számos megoldást kínál a zaj csökkentésére vagy elfedésére.

Zajgenerátor: ez egy olyan jellegű eszköz (kinézetre olyan, mint egy hallókészülék), amely kellemes hanggal segít elfedni a belső zajt. A tinnitus egyik legfőbb ellensége a környezet csendje - ilyenkor felerősödik a fülzúgás. A zajgenerátor ezt képes ellensúlyozni, például vízcsobogással, tengerzúgással, vagy a rózsa szirmainak neszezésével.

Lazító tréningek: a stressz képes kiváltani, fenntartani és felerősíteni a tinnitust. A relaxációs gyakorlatok így a stressz oldásában segíthetnek, illetve ha keringési problémák is fennállnak, vagy azok váltják ki a tinnitust, akkor bizonyos jógapózok illetve a masszázs is enyhítheti a tüneteket.

Gyógyszerek: gyógynövény alapú, gyógyszertárban vény nélkül is kapható lazító, nyugtató, esetleg a vérkeringést serkentő szerek - de vásárlás előtt minden esetben kérdezz rá a kezelőorvosnál, hogy a te esetedben mi az, ami valóban használhat!

A Life.hu szakértője, Benke Rita természetgyógyász, reflexológus véleménye szerint azonban számos alternatív és igen hatékony terápia segíthet a tinnitusban szenvedő betegeknek. Ilyen lehet például a citromos-fokhagymás kúra, vagy a gingko biloba szedése is, hiszen mindkettő a vérkeringés munkáját segíti. Ám nagyon fontos, hogy minden önállóan választott terápia előtt kérje a beteg szakember, természetgyógyász segítségét, hiszen fontos az alkalmazott gyógynövények mennyiségének beállítása, valamint a beteg állapotának nyomon követése.

Könyörgés a csendért

Az internetes fórumokon a tinnitusban szenvedő betegek egy része kétségbeesett helyzetéről szívbemarkoló módon mesél. Akad olyan érintett is közöttük, aki az elviselhetetlen fülzúgás okán már az öngyilkosságot fontolgatta. Mint kiderült, volt ereje megállni, volt annyi érzelmi kötődése, amely megakadályozta, hogy leállítsa időben magát, ám a helyzetet nagyon is jól jellemzi a „menekülés” vágya. A betegek legszívesebben „kitépnék” a fülükből a hangot, szinte könyörögnek a csendért, ami számukra nem adatik meg, és amelynek hiánya tönkreteszi az életüket. A Life.hu megértéssel és a segítségadás vágyával teszi közzé az alábbi sorokat.

Íme, néhány fórumozó egy, a tinnitussal foglalkozó chatszobából:

Kisvirág
Az autóba ültem, felhangosítottam a zenét és egyre gyorsabban hajtottam. És az villant át az agyamon, ha nekimennék egy fának, akkor végre elmúlna minden. És csend lenne. Csend. Akkor már alig láttam a könnyeimtől és a pici fiamra gondoltam, azokra, akik szeretnek. És arra, hogy így mégsem érhet véget az egész. A fülzúgás miatt. De olyan fájdalmat éreztem, mint amikor a szív meg akar szakadni, és nem tudtam megtenni.

Anna1
Éjszaka a legszörnyűbb, és ha fáradt vagyok, felerősödik. Szedtem vérkeringés-frissítő gyógyszert, de semmit nem használt. Túl vagyok a szokásos kivizsgálásokon. Minden jó, nem vagyok beteg. Az ideggyógyász azt mondta, el fog múlni. Mikor? Olyan fiatal vagyok!

Hóember
Lehetne szörnyűbb is: megvakulhattam volna, vagy lebénulhatott volna a kezem, a lábam. Nem ez történt. Csak zúg a fülem. Hát nappal szedem a gyógyszert, tornázom, ahogy mondják, és mosolygok. Éjjel pedig minden erőmmel azon vagyok, hogy ne őrüljek meg.

Csendeséj
Először én is azt hittem és azt mondtam, hogy ezzel nem lehet élni. Hogy ez a zaj lesz a gyilkosom. Aztán az egyik barátom leült velem és azt mondta: figyelj, mindent meg lehet szokni, erős vagy, kibírod! A szél fütyülését is megszokod egy idő után. Használd az agyad! Hát próbálom megszokni, és próbálom elhinni, hogy ami velem történik, az így normális. De szeretnék már egy kis csendet, hogy ne a fülemre, hanem magamra tudjak figyelni, arra az emberre, aki valójában vagyok.

Sok sót esznek a magyar gyerekekhttp://www.life.hu/drlife/20140414-tul-sok-sot-es-cukros-etelt-esznek-a-magyar-ovisok-egy-friss-kozetkeztetesrol-szolo-felmeres-szerint.htmlEgy új, országos felmérés szerint az óvodák egy részében még mindig túl sok sós és cukros ételt adnak a kicsiknek. De vannak jó hírek is.Dr. Life--Pollenek, csípések, allergia – támad a tavaszhttp://www.life.hu/drlife/20140411-pollenek-mehek-kullancsok-pokok-allergia-igy-vedekezz-ellenuk.htmlAz Országos Mentőszolgálat hasznos útmutatóval és védekezési tippel szolgál az előttünk álló időszakra.Dr. Life--Szájhigiénia – a friss lehelet titkahttp://www.life.hu/drlife/20140409-a-szaj-higienias-allapota-befolyasolja-a-leheletet.htmlA rossz lehelet sokaknak okoz problémát, ám kevesen vannak, akik tisztában vannak a szájszag kialakulásának pontos okával és a valóban hatékony megoldásokkal.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.