Hányszor lehet röntgeneztetni, hogy az ne legyen káros?

Forrás: Thinkstock -
sugárzás szívderítő röntgen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, nemrég egy különleges videóban mutatták meg, hogy néz ki az emberi test jógázás közben. De nem akármilyen módon, hanem röntgen alatt.

Az elképesztő felvételek azonban nem jelentik azt, hogy bármennyiszer a röntgen alá lehetne feküdni. Ha valakinek sok vizsgálatra van szüksége, akkor sem árt odafigyelnie a sugárzás mértékére.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Nem kell félnem, ha gyakran röntgeneznek engem?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Nem mindegy, hogy milyen röntgenvizsgálatról van szó, és milyen gyakran történik. A röntgensugárzásnak lehetnek káros hatásai is, ezért oda kell figyelni. Sok vizsgálatnak elenyésző a dózisa, ezért nyugodtan ismételhető. Ilyen például a tüdőszűrés.

Ha egy betegséget keresünk, sokszor szükség van további vizsgálatokra. Ilyen esetben a kezelőorvos dönti el, hogy melyik eljárást kell alkalmazni. Legjobb, ha a kezelőorvos által kért vizsgálatokba beleegyezik, de nem érdemes saját kútfőből további vizsgálatokat végeztetni privát alapon."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.