légyölő galóca Erzsébet királynő gasztronómia London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghökkentő felfedezést tettek annak a karácsonykor adásba kerülő dokumentumfilmnek a készítői, akik a brit uralkodó, Erzsébet királynő Buckinghami-palotáját és kertjét mutatják be a nézőknek. A palota kertjében ugyanis több tucat más gombaféle mellett légyölő galócára is bukkantak.

A régi korokban vallási szertartások során felhasznált (halált is okozó) hallucinogén gombát természetesen nem használják fel a palota konyhájában - legalábbis ezt nyiatkozták a Buckingham-palota képviselői - írta az MTI.

Forrás: AFP

Erzsébet királynőt senki sem vádolja a droghatású gomba termesztésével, se fogyasztásával.

A palota 22 focipálya méretű kertjében azonban egy sor gasztronómiai különlegesség található, amelyek- akár a légyölő galóca- vadontermőek, mégis étlapra kerülnek. Ilyenek például a méz és a faeper.

Grillezve, rántva, pépesítve, szárítva vagy nyersen - a gombát számtalan módon fogyaszthatjuk. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, fehérjéi az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, zsír- és glükóztartalma szinte alig van, így a fogyókúrázók egyik kedvence: száz gramm gomba mindössze 20-40 kalóriát tartalmaz. Mindezek ellenére kitintartalma miatt - ugyanez az anyag adja a bogarak kemény vázát - nehezen emészthető étel, így nemcsak alapos rágást igényel, de nagy mennyiségben könnyen megfekszi az erős gyomrot is. Aranyszabály, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle, érzékeny gyomrúak pedig még ennél is legyenek óvatosabbak. Este, kései vacsora során inkább ne gombás ételt válassz, mert még nehezebb dolga lesz az emésztőrendszerednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.