5 zöldség és gyümölcs, amit mindenki rosszul eszik

betegség szívderítő táplálkozás egészség zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és már mindent tudunk a piacon elérhető legújabb szuperételekről, ez még mindig csak fél siker. A siker másik fele: tanuljuk meg, miként vehetjük hasznát ennek a sok tudásnak.

A CNN ezért megkért néhány dietetikust, hogy világítsanak rá a legnagyobb hibákra, amelyek megakadályozzák, hogy a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag jusson a szervezetünkbe az elfogyasztott táplálékokból.

Brokkoli

Tökéletesen megértjük, hogy csak addig esszük a nyers vagy párolt brokkolit, amíg teljesen meg nem unjuk. Ám ha a legnagyobb egészségügyi hasznot szeretnénk elérni a keresztesvirágúak fogyasztása során, akkor tartózkodjunk a hirtelen forralástól vagy sütéstől.

A brokkoli tele van C-vitaminnal, klorofillal, antioxidánssal és antikarcinogén összetevőkkel, és egy 2009-es kínai kutatásban megállapították, hogy ezeknek az egészségügyi előnyöknek a megőrzése érdekében a párolás a legjobb elkészítési mód. A forralás és a sütés során vész el a legtöbb tápanyag.

Forrás: Thinkstock

Eper

Semmihez nem hasonlítható, amikor beleharapunk a nyár első, lédús gyümölcsébe, az eperbe, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi rostot, antioxidánst és C-vitamint tartalmaz minden egyes fénylő, vörösesen csillogó eperszem. És itt a csapda: ahhoz, hogy az egészségügyi előnyök teljes spektrumát élvezhessük, addig kell halasztani a felaprítását, ameddig csak lehetséges. Kristy Del Coro vezető táplálkozási szakértő magyarázata szerint bizonyos tápanyagok – mint például a C-vitamin – érzékenyek a fényre és az oxigénre.

Ha felaprítjuk az epret, akkor egyre több sejtet teszünk ki az oxigén tápanyagpusztító hatásának. "Ha a szokásos, előre felvágott gyümölcs vagy zöldség fogyasztása vagy a gyümölcs elhagyása között kell választani, jobb, ha inkább egyáltalán nem esszük meg" – mondja a szakértő. „A fagyasztott élelmiszerek viszont sok tápanyagot megtartanak, és sokkal jobb, ha ilyet eszünk, mint szezonon kívüli, hatalmas távolságokat utaztatott zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyet a hosszú szállítási idő miatt nem engedtek teljesen megérni.

Forrás: Thinkstock

Fokhagyma

A C-vitaminnal ellentétben az alliinnak – a friss fokhagymában lévő kénvegyületnek – jót tesz a levegő. Amikor a fokhagymát felaprítjuk vagy összezúzzuk, egy alliináz nevű enzim az alliint allicinná alakítja, ami a friss hagyma aromájáért felelős, ráadásul gomba- és vírusölő, illetve rákellenes hatást tulajdonítanak neki.

Éppen ezért Sara Haas dietetikus tanácsadó, séf, az amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szóvivője szerint a felaprított fokhagymát legalább tíz percig pihentessük, mielőtt az elkészítendő ételbe beletesszük, hogy az összetevők tökéletesen aktiválódjanak.

5 zöldség és gyümölcs, amit mindenki rosszul eszik Forrás: Thinkstock

Paradicsom

A friss érett paradicsom kirobbanó ízt ad a salátához és a szendvicshez, de ha szeretnénk, hogy felszívódjon a likopintartalma – ez az az összetevő, amelyik a gyümölcsök rákellenes és szívbetegségeket megelőző hatásáért felelős –, akkor jobb, ha megfőzzük őket, teszi hozzá Haas.

A Cornell Egyetem kutatói kimutatták, hogy a paradicsom antioxidánstartalma megnövekszik, ha nagyjából 90 fokra hevítjük.

Forrás: Thinkstock

Spárga

Ismerjük a hagyományos, mikrohullámú sütéshez előkészített vagy félkész, előre főzött, tasakokban árult spárgát és zöldségeket. Ezek népszerűek, mert ha magunk forrázzuk, főzzük meg, azt is ki kell várni, hogy felforrjon a víz. Ám ahogy Zuckerbrot rámutat, az Acta Agroculturae Scandinavica című folyóirat egyik tanulmánya szerint ez a fajta elkészítési módszer kimeríti a zöldségek C-vitamin-tartalmát, mert ez az összetevő vízben oldódik.

Ehelyett Zuckerbrot a gyors gőzölést vagy serpenyőben kevergetve átsütést javasolja, hangsúlyozva, hogy a zöldségeket puhán ropogósra kell elkészíteni, és nem pépesen puhára. "Ha a spárgát leforrázzuk, tartsuk meg a főzővizet", teszi hozzá. "Ez gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban. Szószhoz vagy leveshez adhatjuk hozzá."

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.