A magyar lakosság mindössze tíz százaléka nem iszik alkoholt. Nyolcvan százalék alkalmanként fogyasztja, tíz százalék pedig alkoholista. Az Anonim Alkoholisták Magyarországi Közössége Kaposváron rendezte meg országos találkozóját. 

Nagyjából egymillió alkoholista él Magyarországon. Egykori szenvedélybetegek szerint terápiára azonban csak akkor válik alkalmassá az ember, ha már nagyon lecsúszott. 

Forrás: Thinkstock

"A többség csak akkor kér segítséget, amikor már összedőlt körülötte a világ, elitta mindenét" – nyilatkozta egy férfi a Sonline-nak. "Ekkor két dolgot lehet csinálni. Vagy iszik tovább, és akkor ott a temető. Vagy elkezd talpra állni, abbahagyja az ivást, és átformálja a gondolkodását."

Hétvégén tartották meg az Anonim Alkoholisták országos találkozóját, csaknem hatszázan adták át egymásnak a józanodással, a józan élettel, a problémák alkoholfogyasztás nélküli megoldásával kapcsolatos tapasztalataikat. 

A magyarországi alkoholizmus évi 700 milliárd forintos kárt okoz az országnak. Azonban mindössze 150 milliárd forint bevételt szerez az állam a jövedéki adóból.