A 29 éves Polly Demetriou 2011 májusában kereste fel orvosát, mert egy csomót talált a kulccsontjánál. Az orvos először antibiotikum-kúrát írt fel neki, később azonban kiderült, hogy rákja van.

Amikor a gyógyszer hatására sem múlt el a betegség, több vizsgálatra is elküldték, végül a Hodgin-kór nevű betegséget diganosztizálták nála.

Polly DemetriouForrás: dailymail.co.uk/Paul Webb
A Hodgkin-kór a limfómák – a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek – egyik típusa. A fiataloknál az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. 1900 óta a diagnosztizált betegek egyötöde 24 év alatti volt az Egyesült Királyságban. A korán felismert betegség nagy eséllyel gyógyítható.

A fiatal lányt mindenki bíztatta, hogy nézze a dolog pozitív oldalát: „a limfóma viszonylag könnyen kezelhető és gyógyítható.” Amiatt azonban nagyon aggódott, hogy a termékenységére milyen hatással lesz a kezelés. Pollyt a diagnózis előtt fél évvel jegyezte el párja, Jon, akivel természetesen gyerekeket is terveztek. 2012 márciusában kiderült, hogy a kezelés hatásos, és gyógyultnak nyilvánították lányt. A pár májusban meg is tartotta az esküvőt, ahol parókában volt a menyasszony. A mézesheteket azonban el kellett halasztani, mert Polly a kezeléseket követően még mindig rosszul érezte magát.

TestvérévelForrás: dailymail.co.uk/Paul Webb

A következő év márciusában a lány köhögni kezdett, az orvos pedig röntgent javasolt. Április 5-én, egy évvel azután, hogy gyógyultnak nyilvánították, kiderült, hogy a rákja kiújult. „Ez volt az első alkalom, hogy sírni láttam Jont” – mondta Polly. Az orvosok szerint a kemoterápia nem nyújtott volna megfelelő segítséget, így őssejt-beültetést javasoltak. Szerencsére a lány testvére, Dave megfelelő donornak bizonyult, és a műtét is sikeres volt. Átlagosan tíz esetből hétszer hatásosnak bizonyul ez az eljárás, ahogy Polly esetében is, aki most már újra dolgozik, és reméli, hogy a betegséget végleg legyőzte a szervezete. „Még mindig élek és virulok – csak egy kicsit szelídebben élem az életet” – mondta a lány.