Vannak olyan emberek, akik több éven keresztül rendszeresen dohányoznak, a halálos kór mégsem támadja meg a szervezetüket. A tudósok most rájöttek, hogy mi állhat ennek a hátterében. 

Léteznek olyan gének, melyek a hosszú élet elősegítéséhez szolgálnak, és 11 százalékkal csökkentik a rák kialakulásának lehetőségét - állítják a Kaliforniai Egyetem (UCLA) tudósai. Több kutatás is bebizonyította már, hogy a dohányzás felgyorsítja az öregedést, súlyos betegségeket, többek között rákot okoz.

Azonban érdekes, hogy vannak olyan emberek, akik több tíz éven keresztül szinte napi szinten gyújtanak rá, mégsem lesznek betegek. A legfrissebb felfedezések szerint ez olyan géneknek köszönhető, melyek a vegyi anyagokkal, és a környezheti hatásokkal szemben ellenállóbbá teszik a szervezetünket. Az öregedést és az élettartamot is befolyásolják, méghozzá úgy, hogy a sejteknek segítenek megújulni - írja a Daily Mail

Forrás: Thinkstock

"Az emberek között vannak olyanok, akik ki vannak téve úgynevezett biológiai "stresszoroknak", mint például a dohányfüst, a testük mégis jobban megbirkózik vele, és képes megjavítani a károsodást."- mondta Morgan Levine, a kutatás vezető professzora.