A rák és különböző formái még a sztárokat sem kímélik, míg némelyiküket két fajtája is megtámadta, másikuk az orális élvezeteknek tudja be állapotának eredetét. Mégis szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen mindannyian átvészelték a halálos kórt.

Lance Armstrong 

A hétszeres Tour de France-győztes Lance-nél karrierje csúcsán diagnosztizáltak hererákot, amelyet 1996-ban sikeresen legyőzött. "A ráknak köszönhetően tanultam meg harcolni. E nélkül nem érhettem volna el ilyen kiemelkedő sikereket, mert a hegyekben is leginkább saját magával kell megküzdenie az embernek" – mondta a sportoló a kemoterápiákkal tűzdelt időszak után. Ezt követően saját alapítványt hozott létre, amelynek célja a rák elleni küzdelem és a rákos betegek meggyógyítása.

Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Rod Stewart 
A brit énekes gégerákjának diagnosztizálása után leginkább karrierjének fő eszközét, a hangját féltette, amelyet a beavatkozás veszélyeztetett is. Habár komolyabb szövődményei nem lettek az operációnak, de újból meg kellett tanulnia énekelni. A betegség kiváltója krónikus erőltetés, gyulladás lehetett. 

Forrás: AFP/Francesco Degasperi

Sharon Osbourne 
Ozzy Osbourne felesége két ráktípus által is érintett volt. Először 2002-ben tudta meg, hogy bélrákja van, az orvosok csekély esélyt adtak a gyógyulásra, de Sharon legyőzte a kórt, mi több, saját valóságshow-jukban őszintén vállalta történetét. Tíz évvel később mellrákot diagnosztizáltak nála: ekkor a híresség az operáció mellett döntött"Nem tudtam, és nem is akartam a rák árnyékában élni, ezért határoztam a dupla masztektómia mellett" – számolt be döntéséről.

Forrás: AFP/Monica Schipper

Michael Douglas 
A népszerű színész eleinte azt nyilatkozta, hogy torokrákos, de 2010-ben kiderült, hogy szándékosan vezette félre a sajtót, mivel nyelvrákja volt – állítása szerint meg akarta úszni, hogy a soron következő filmjéből esetleg kitegyék, ezért állítólag orvosa javaslatára nyilatkozott így. Akkortájt rengeteg szalagcím szólt arról, hogy a színész az orálszex miatt lett beteg, amellyel kapcsolatát is veszélybe sodorta. Douglas azóta átesett egy orvosi beavatkozáson, és gyógyultan éli mindennapjait.

Forrás: AFP/Jesse Grant
Dr. Peták IstvánForrás: Káré András
Dr. Peták István, tudományos igazgató
Egy idén publikált tanulmány szerint a rákos daganatok fele a DNS véletlen másolási hibái, mutációi miatt jön létre, azaz egyszerű "balszerencse" az oka. A daganatok kisebb része, kb. 10 százaléka az örökölt génhibákkal, míg a többi a környezeti hatásokkal és a helytelen életmóddal magyarázható. Ha nem örököltünk hajlamosító géneket, nem dohányzunk, naponta fél órát mozgunk, és normális a testsúlyunk, akkor a kockázatokat máris a felére csökkentettük. A szív- és érrendszeri betegségek miatt elhalálozók száma az elmúlt években megfeleződött a nyugati társadalmakban, emiatt a rák egyre inkább kezdi „elnyerni" a legtöbb halált okozó betegség címét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden második-harmadik embernél kialakul és minden negyedik abban hal meg. Természetesen a sztárok sem kivételek ez alól. Személy szerint tisztelem azokat a sztárokat, akik nyíltan beszélnek a betegségükről, hiszen közéleti szerepkörük felelősséggel jár, és nem csak a könnyed híreket kell megosztaniuk magukról.

Támogatott tartalom.