Minden a lehető legjobban működött Sonia életében: boldogságban, harmóniában éltek férjével, mígnem a nőnél 28 éves korában pálfordulás következett be. Ekkor jelentkeztek nála először a skizofrénia tünetei... 

Sonia a történetével akarja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a skizofrénia igenis egy súlyos, mentális betegség, ami az érintett életére összetett és negatív módon hatással lehet. Sonia szerint sokan csak a saját életüket élik, és egyáltalán nem gondolnak bele a másik - adott esetben egy beteg - élethelyzetébe.

Sonia a skizofréniát bemutató sminkkelForrás: Rethink Mental Illness Schizophrenia Awareness Week

„A paranoia és a skizofrénia egyes tüneteit 28 évesen kezdtem el megtapasztalni. Németországban nőttem fel, de ekkor éppen Londonban éltünk a férjemmel. Az első esetnél nagyon megijedtem, zavart voltam, aggódtam, nem értettem, mi történik velem. A férjem végig mellettem állt, mindenben támogatott.”

Sonia időközben anya lett, és egyre inkább fontosnak érezte, hogy a környezetével is tudassa betegsége részleteit, de ugyanabba a falba ütközött bele folyamatosan. „Sok ember, amikor meghallja a skizofrén szót, egyből a tudathasadásra asszociál. Ezért döntöttem úgy, hogy megtöröm a sztereotípiákat, és egy kampányfilmben kétarcúvá sminkelve mutatom meg magam: az egyik felem élénk, míg a másik fekete-fehér színű.”

A fekete sávok jelképezik a tisztánlátást, amikor Sonia blokkolja a negatív tüneteket (depresszió, motiváció hiánya) és a gyógyszerek mellékhatásait. A színes rész pedig a betegsége vad és pozitív tüneteit szimbolizálják.

Skizofrén és anya

Sonia a terhessége alatt rettegett attól, hogy nem tud majd eleget aludni, és a babája később szintén beteg lesz, és az ő sorsára jut. Még az abortusz gondolata is megfordult a fejében, annyira félt, de végül férjével úgy döntöttek, hogy - mivel együtt mindenre képesek -, ezt is végigcsinálják. Az orvosok gyógyszert javasoltak neki, amit a terhesség alatt végig szedett, emiatt nem alakultak ki komplikációk, sőt!

Sonia a mindennapokban egy elégedett anyukaForrás: Rethink Mental Illness Schizophrenia Awareness Week

„A férjemmel egy gyönyörű, 14 hónapos kisfiú szülei vagyunk. Egy anyának a legnagyobb öröm, ha látja a gyermeke arcán az elégedettséget és az örömöt, miközben azt mondja »mama«.”

Emellett jelenleg egy médiavállalatnál dolgozik, pozíciója fontos számára. Normális anyaként funkcionál, de a lelke legmélyén retteg attól, hogy gyermekén élete során bármikor jelentkezni fognak a mentális betegség tünetei.

Forrás: Thinkstock
A skizofrénia
Az esetek többségében a skizofrénia késő tizenéves vagy korai felnőttkorban fordul elő, férfiaknál jellemzően 25, nőknél 30 éves kor körül. A skizofrénia agyi rendellenesség, amely befolyásolja az ember cselekedeteit, gondolkodását és azt, ahogy a világot látja. Aki ebben szenved, más realitássalérzékkel bír, az érintettek többször félnek, visszahúzódnak a világ szeme elől. Előfordul, hogy nem létező dolgokat képzelnek oda vagy hallanak, furcsa, zavarba ejtő dolgokat mondanak, azt képzelik, hogy mások kárt akarnak okozni nekik, vagy hogy folyamatosan figyelik őket. Az érintettek erre a külső világtól való visszahúzódással reagálnak, vagy zavartan, félelemben intézik teendőiket.

A kutatók által gyógyíthatatlannak vélt mentális betegséget gyógyszerrel és terápiával karban lehet tartani, több beteg is képes az önálló életre ilyen módon. A skizofrénia örökölhető, kb. 12 százalék eséllyel adhatjuk át utódainknak ezt a betegséget, azonban ahol a családban első fokon fordult elő a betegség, tízszer nagyobb eséllyel öröklődhet tovább.