Hat dolog, amit nem tudtál az ásításról

Forrás: giphy.com -
betegség ásítás dolog ragályos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Könnyen lehet, hogy az alábbi sorokat olvasva rád jön az ásítás, pedig nem is vagy fáradt. Miért ragályos, és milyen betegséghez van köze? Most kiderül! 

1. Sok elmélet, kevés bizonyíték

Több kutatást is végeztek, ám egyik sem adott egyértelmű választ arra, hogy miért ásítunk. Nem csak akkor csináljuk, ha fáradtak vagyunk, és oxigénhiányos környezetben tartózkodunk. A mély légzés segít megőrizni tüdőnk egészségét, ezért is érzünk rá tudatalatti késztetést – erre jutottak amerikai kutatók.

Forrás: giphy.com

2. Tényleg ragályos

Egy kutatás során megvizsgálták az alanyok reakcióját, miközben ásítós videót néztek. A résztvevők 50 százaléka ugyanúgy ásítani kezdett. Ugyanez igaz az állatokra is, 2004-ben kutyákat, csimpánzokat és makákókat figyeltek meg ilyen szemszögből, és ugyanúgy reagáltak az ásításokra. Egy amerikai pszichológus, Robert Provine szerint a ragályosság empátiának tudható be, akárcsak a nevetés. „Az ásítás inkább társadalmi, mint élettani jelenség” – mondta a szakember.

3. A barátainktól jobban átvesszük

Egy 2012-es kutatás mutatta ki azt a tényt, hogy minél inkább kötődünk a másik félhez érzelmileg vagy genetikailag, annál nagyobb az esélye annak, hogy empatikusak leszünk vele – ahogy az előző pontban is elhangzott.

4. Betegségre is utalhat

Ha a szokásosnál többet ásítunk, az súlyos alváshiányra utal. A túlzottan sok ásítás a bolygóideg (vagus) reakciója, ami nem csak agyi, hanem szívproblémát is jelezhet.

Forrás: giphy.com

5. A babák is ásítanak

Senki sem tudja pontosan, miért, de még a születendő babák is ásítanak, amíg az anyaméhben vannak. Korábban vitatkoztak a kutatók, hogy ez valóban ásítás-e, vagy igazából csak nagyra nyitják a szájukat. A kételyeket egy 2012-es 4D-s felvétel oszlatta el, amiből kiderült, hogy bizony nem a szájukat nyitják nagyra a kisbabák. Pontos magyarázatot nem találtak a kutatók, a jelenséget az agyi fejlődéssel próbálták meg összefüggésbe hozni.

6. Átlagban 6 másodpercig tart egy ásítás

Vizsgálatok szerint hat másodperc alatt a pulzusszám is megnő. Egy 2012-es tanulmány keretén belül megvizsgálta a testet ásítás előtt és után, majd megállapították, hogy ez idő alatt számos élettani változás (köztük a pulzus emelkedése és a tüdő „tágulása”) megy végbe a szervezetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.