Március 26-a a nemzetközi lila nap, ekkor fejezhetjük ki együttérzésünket az epilepsziával élők irányába. A jeles nap megalapítója legalább olyan bátor, ha a betegségéről van szó, mint Tom Smith, a tehetséges rögbijátékos, aki sokakat motivál annak ellenére, hogy érintett. Íme, az ő története!

A 44 éves Tom Smithnél, a Northampton tehetséges rögbijátékosánál 18 éves korában diagnosztizáltak epilepsziát; eredményein az évek alatt látszott, hogy ez nem törte derékba a karrierjét. „A rohamok a semmiből jöttek, és lecsaptak, nem volt semmiféle figyelmeztetés. Szerencsére sosem szenvedtem emiatt fejsérülést” – mesélt egy interjúban a lehangoló időszakról. A sportoló orvosa nem volt elragadtatva a férfi által űzött kemény sporttól, azt javasolta, hogy hagyjon fel vele. 

Tom SmithForrás: AFP/Damien Meyer

„Az orvos azt mondta, hogy fel kell adnom a rögbit, mert egy nagyobb ütés komoly problémát is okozhat. Ez egy álmot rombolt le bennem 18 éves koromban. Szerencsére utána találtunk egy másik szakértőt, aki nem osztotta ezt a véleményt, és folytatódhatott a karrierem” – mondta. 

A feltörekvő rögbicsillag kiérdemelte a hírnevet, és a veteránok között tartják számon azóta is – nemcsak legyőzte az epilepsziáját, de nagyszerű sportteljesítményt tudhat maga mögött. „Mindig is szerettem volna, ha a teljesítményem és nem a betegségem alapján ítélnek meg a pályán.” 

Miután több rohama is volt, abba kellett hagynia az autóvezetést, és kerékpárra váltott,  a sportoló erőnlétének kimondottan jót tett a dolog, olykor még a decemberi hidegben is azzal járt. Fizikai és mentális kondíciójának köszönhetően Tom azóta egyre könnyebben megbirkózik a rátörő rohamokkal, és csak ösztönzi a fiatalokat arra, hogy betegségük ne álljon szakmai vagy sportteljesítményük útjába. 

Tom edzés közbenForrás: AFP/Jean-Pierre Muller
Öt elv, amellyel epilepsziásként is teljes életet élhetsz
A mára házas életet élő Tiffanynál 22 éves korában diagnosztizálták az epilepsziát. Elmondja azt az 5 tippet, amelyekre mindennap emlékezteti magát, és segítenek neki a túlélésben.

Purple Day, avagy ezen a napon legyünk együttérzők

Március 26-a 2008 óta az epilepsziásokkal való szolidaritás, azaz a lila nap (Purple Day) az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, amikor egy kanadai lány, Cassidy Megan kiállt az osztálytársai elé, és őszintén mesélt a betegségéről. Azóta már 120 ország és alapítvány is csatlakozott a kezdeményezéshez, aminek célja, hogy a közvélemény számára bemutassák, mivel jár az állapot. Ezen a napon mindenki, aki lila ruhadarabot visel, együttérzően azt üzeni az epilepsziások felé, hogy nincsenek egyedül. 

Forrás: Dreamstime

„Magyarországon sajnos még mindig rengeteg a tévhit az epilepsziával kapcsolatban. Hatalmas az információhiány, és számos rossz előítélet él az emberekben. Még mindig nagyon kevesen vannak, akik a különböző közösségekben nyíltan tudják vállalni a betegségüket. A lila nap célja, hogy ledöntse azt a még ma is élő erős stigmát, ami miatt az epilepsziával élők kirekesztve érzik magukat” – mondta korábban Mészáros László, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány alapítója és Purple Day-nagykövet. Hazánkban Magyarországon jelenleg több mint 150 000 epilepsziás ember él. 

A világon 40 millió embert érint, a népesség öt százaléka pedig élete során legalább egyszer átél epilepsziás rohamot. A rohamok a normális agyi működés megszakadásának következményei. Az idegrendszeri betegség legfőbb ismertetője a görccsel vagy anélkül jelentkező rohamok, amik az agyi idegsejtek kisüléséből keletkeznek, a görcs mértéke attól függ, hogy az agy mely területeit kapcsolják be a kisülések – mondta dr. Svejkovszky Ádám háziorvos.