Így leplezd le, ha hazudnak neked

Forrás: Thinkstock -
leleplezés kutatás hazugság mosolygás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők szerint a titok nyitja az illető mosolyágban rejlik.

A valóságban közel sem olyan egyszerű kiszúrni valakit, aki hazudik, mint a filmekben. Kutatók szerint bár nem mindenkinél egyformán működik, mégis a testbeszéd lehet a legárulkodóbb a lódítás leleplezésében. Ha már tudjuk, hogy alapvető helyzetekben hogyan viselkedik és beszél az illető, csekély 20-30 másodperc alatt kideríthetjük, ha hazudik nekünk.

Forrás: Thinkstock

Árulkodó verbális jelek lehetnek a szőrszálhasogató kérdések, a hanyag válaszok, a téma-, vagy hangnemváltás, a kérdések elől való kitérés. Mindezeknél talán jóval beszédesebbek lehetnek a nem verbális jelek: ilyen lehet a folyamatos mocorgás, a kutatók szerint még konkrétabb utalást tehet az illető arca, egészen pontosan a mosolya. Egy igazi, szívből jövő mosolynál - ahogy mondani szokás - a szem is mosolyog. Ezzel szemben a hazudozók esetében csak a száj mosolyog, a szem nem.

A hazugság rejtett jelei

A hazugság a hétköznapi élet része: a kutatások szerint az átlagember naponta 1-2 hazugságot mond, mégis mindenki szeretné leleplezni a felé irányuló hazugságot. Írásunkban sorra vesszük a hazugság különböző meghatározásait, fajtáit, a hazudó emberek típusait és természetesen a leleplezés legjobb módszereit - kattints ide a cikkért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.