Nem fogja vissza magát a testünk: a változókor már nem kizárólag a nők problémája

klimax tünetek játék 2016 anyák napja 2016 egészség változókor menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A menopauza komoly időszakot jelent a nőknek, ilyenkor a hormonháztartásuk teljesen felborul, nem biztosak magukban, a világban elfoglalt helyükben, ez pedig komoly sebeket ejthet gondosan óvott magánéletük páncélján. Azonban úgy tűnik, hogy már a férfiak sincsenek biztonságban. 

A köztudatban leginkább klimaxként említett és ismert változókor, más néven menopauza a nőknél 45–60 éves korban figyelhető meg. A testi jelenség a 20. század közepén került jobban előtérbe, ennek oka, hogy a nők átlagéletkora korábban jóval alacsonyabb volt. Az eleinte betegségnek tartott, később természetes állapotként elfogadott hormonális változások okozta jelenség tünetei fizikai és lelki szinten egyaránt megmutatkoznak, egyénenként eltérően.

Forrás: Dreamstime

A változókor legjellemezőbb tünetei:

  • menstruációs vérzés rendszertelensége
  • hőhullámok, izzadás
  • szorongás
  • hangulatingadozás
  • a libidó és szexuális vágy csökkenése
  • gyakori fejfájás

A jellemző tünetek külsőleg is észrevehetők: az érintett ebben az időszakban öregebbnek tűnhet, sokkal könnyebben hízik meg, mozgásszervi panaszai lehetnek, megkérdőjelezheti saját identitását.

Viselkedése nemcsak családjában, de munkahelyén is konfliktusforrás lehet,

ami csak ront a helyzetén. Az életkorból fakadóan munkahelyének instabilitása még inkább porondra kerülhet, egyúttal veszély érzetet keltve, és a hormonális problémákat felerősítve – a változókori problémákat hatványozva.

Forrás: Dreamstime

Mindez a nők pszichés állapotát is ronthatja, szorongásuk egészen a haszontalanságérzésig vagy akár depresszióig fajulhat. A legtöbben maguk sem értik, mi zajlik le a szervezetükben ekkor; a jelenséget több film is kifigurázta már, pedig ez egy igen komoly időszak a nők életében.

Nem intek be az anyaságnak, mert antidepresszánsokat szedek

Jill Robbins életében igyekezett megtalálni az egyensúlyt a látszólag nagy terhei közepette. Az anyaság áldás, öröm és egyben ijesztő dolog volt a számára, szerencsére egyetlen mondat elég volt ahhoz, hogy a változókor kellős közepén átértékelje a hozzáállását. Történetét ITT olvashatod.

Az utóbbi években az ötvenes éveikben járó férfiak változókora is középpontba került.

Habár olyan drasztikus tünetekkel nem jár, mint a nők esetében, de nem árt felkészülniük. A jelenség oka, hogy a férfiak tesztoszteronszintjének csökkenése ekkor éri el a lelki és fizikai problémákat okozó kritikus határt. A legjellemezőbb tünetek, mint például a szexuális étvágytalanság, a levertség, az alvászavarok, hízás stb. hasonlóak, mint a nők esetében.

Forrás: Dreamstime

Egy olvasói levél

Annamária elkezdte magán megtapasztalni a menopauza tüneteit, ezért a Life.hu szakértőjéhez, Benke Rita természetgyógyászhoz fordult segítségért.

„Kedves Rita!

Kérlek, segíts nekem a következő problémámban! Valószínűleg elkezdődött az életemben a változás kora. Idén 47 éves leszek, és már több alkalommal kimaradt a menstruációm. Most két hónapja késik. Olykor előfordul, hogy nagy hőség fog el, máskor meg nem tudok elaludni, vagy elalszom, de hajnalban felébredek, aztán egész nap kialvatlan vagyok a munkahelyemen.

Forrás: Dreamstime

Szeretném tudni, hogy vannak-e olyan tápanyagok, módszerek, amelyekkel karbantartható a hormonháztartásom, lassítható-e a folyamat?” A természetgyógyász válaszát cikkünkben elolvashatod.

(Támogatott tartalom)

4 dolog, amit senki nem mond el neked a 35 éves kor utáni szexről

Többen úgy képzeljük – vagy még bele sem gondoltunk – hogy a menopauza ideje alatt ugyanolyan jó lesz a szex, mint addig. Ez nem teljesen állja meg a helyét, cikkünkből megtudhatod miért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.