A Pszichológus Pasi: Identitás a felnőttkorban, avagy „Ki vagyok én valójában?”

Forrás: Dreamstime -
pszichológus életszakasz élet A Pszichológus Pasi identitás felnőttkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te tudod, ki vagy? Serdülőkorban természetes lehet, ha az ember erre a kérdésre keresi a választ. Felnőttkorban ez már nem szokás, pedig lehet, hogy érdemes lenne feltenni a kérdést. Az erre a kérdésre adott válaszaink nemcsak érdekes lehetnek, de sok mindent elárulnak rólunk.

Gyerekként az élet még mondhatni egyszerű, aztán az évek múlásával egyre bonyolultabb lesz. Ezzel párhuzamosan nekünk is változnunk kell, az új helyzethez és feladatokhoz alkalmazkodva. Ám ahogy az ember eléri a felnőttkort, hajlamos megfeledkezni arról, hogy az életben a változás a legbiztosabb állandó pont. Ahogy megszokunk egy szerepkört, máris jön egy másik: óvoda, iskola, gimnázium, egyetem, munka vagy randizás, párkapcsolat, házasság, család egyik jön a másik után, és ez életünk végéig tart. Egy ponton szeretnénk magunkat abba az illúzióba ringatni, hogy mi már pszichésen letelepedhetünk, és többet már nem kell változnunk. Ez súlyos tévedés! Nézzünk egy-két gyakori sztereotípiát.

Forrás: Dreamstime

A karrierista férfi

Az ember, akinek a munkája a mindene, hihetetlen erőt és energiát képes erre fordítani. Valószínűleg komoly eredményeket ér el ebben, akár magas pozícióba is felküzdheti magát. De az élet nem áll meg, így amikor a cég csődbe megy, esetleg az egészsége egyszer csak nem bírja már a folyamatos stresszt, vagy netán nyugdíjazzák, hirtelen kicsúszik a lába alól a talaj, mert egészen addig azzal a munkával vagy szerepkörrel azonosította magát, ezért

nem a munkahelyét veszíti el, hanem az identitásának egyik alappillérét.

A családanya

Munkám során sok nővel találkozom, ezzel a típussal is. Átmenetileg természetes, hogy egy nő szinte teljesen eltűnik az anyaság szerepében, ám ebből tudni kell kijönni is. Megesik azonban hogy egy nő nem akarja ezt feladni. Bevállal még egy gyereket, elkezd értük élni, ami pár évig megy is, ám egyszer ők is felnőnek. Egy idő után már nem ugyanarra a gondoskodásra van szükségük. Önálló egyéniségük, akaratuk lesz, el kell őket engedni. Aki a szülői leválást nem teszi meg önszántából, az akkor omlik össze, amikor a gyerek kirepül a fészekből.

Forrás: Dreamstime

A soha fel nem növő

Gyerekként az alapvető fizikai szükségleteinkről a szülők gondoskodnak. Szerencsés esetben nem kell dolgoznunk, hogy legyen fedél a fejünk felett, tudjunk mit enni, a mi dolgunk csupán, hogy diákok legyünk. A legtöbb szülő ezt az állapotot igyekszik megadni a gyermekének, ám ez egy idő után fordítottan hat. Nagyon kényelmes lehet, amikor valakiről gondoskodnak, ám ebbe könnyű belefeledkezni.

Egyre több az olyan fiatal felnőtt, aki nem akar elköltözni otthonról.

Bár valahol vágyna egy saját életre, olyannyira megszokta a mamahotel állandó ingyenes szolgáltatásait, hogy ebből kilépnie, majd magáról gondoskodnia szinte elképzelhetetlen, gigászi feladatnak tűnik számára.

Forrás: Dreamstime

Sorolhatnánk még példákat, de a lényeg ugyanaz. A saját életünkre visszatekintve láthatjuk az utat, amit megtettünk, a változásokat, amiket megéltünk. Ha szétnézünk a jelenben, láthatjuk, hogy hol vannak azok a pontok, ahol már tovább kellene lépni, mert az élet jelzi, hogy a változás és az ehhez való alkalmazkodás szükségessége nem ért véget. Ha ellenszegülünk ennek, az olyan, mintha az időt próbálnánk megállítani. Ha ellenállunk az életnek, az garantáltan feszültség forrása lesz. Ha elfogadjuk ezt, akkor egy nagyon szép folyamat tárulhat elénk, amiből akár egy életen át tanulhatunk.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

A Pszichológus Pasi: „A szex nem egy harctér” - Így kapcsolódik össze a szex és a stresszhttp://www.life.hu/drlife/20160428-szex-es-stressz-tegyunk-magunkert-nincs-vege-az-elvezeteknek-husz-evesen-pszichologus-pasi.htmlA stressz a jó szex legjobb ellenszere, és fordítva. Egy kellemes együttlét jótékony hatásai kimondottan jól kompenzálják a stressz káros hatásait. Bizonyos szokások és gondolatok gyakorlatilag ellehetetlenítik a szex élvezetét. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi – Mindennapi hiedelmeink: te miben hiszel?http://www.life.hu/drlife/20160421-pszichologus-pasi-hiedelmek-hozzaallas-bizunk-magunkban-vagy-sem.htmlA legtöbb ember azt hiszi, hogy tudatában van annak, hogy ő miben hisz. Aki vallásos, talán azt gondolja, hogy Istenben hisz, aki materialista, talán azt feltételezi, hogy ő nem hisz semmi valótlan vagy kitalált dologban. A legtöbben hiszünk valamilyen dologban anélkül, hogy tudatában lennénk annak, mennyire meghatározza az egész életünket. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: Ha valaki nem posztol folyton, az nem normális? http://www.life.hu/drlife/20160414-facebook-fuggoseg-egyelore-az-offline-vilagban-eljuk-eletunket-pszichologus-pasi.htmlA 21. századra az emberi kapcsolatok és interakciók nagy része átkerült a virtuális terekbe. A közösségi oldalak határozzák meg mindennapjainkat. Te Facebook-függő vagy? Mitől is számít valaki annak? Dr. Life--A Pszichológus Pasi – Az iskolában kinevelik belőlünk, de aztán nagyon kellene az életben: mi az? http://www.life.hu/drlife/20160317-pszichologus-pasi-a-kreativitasrol-gyermekkorunkban-elfelejtodik-de-eloidezheto-felnottkent.htmlKreatív embernek tartod magad? Pedig a kreativitásról a legtöbb iskolában szó sem esik. Egy rajzolgató, dúdolgató diákot sokszor megbüntetnek, mondván: nem figyel. Így domboríthatod ki ismét a kreatív énedet! Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi – Csak semmi pánik, különben pokol lesz az életed! http://www.life.hu/drlife/20160218-a-pszichologus-pasi-tanacsai-panikroham-ellen.htmlA pánikbetegség ma már szinte népbetegség! Észrevétlenül kezdődik, akár éveken át lappang, és gyakran a legváratlanabb helyzetben, hirtelen mutatkozik meg, és onnantól pokollá teheti az ember életét. Akinek ilyen rohama van, az a legkevésbé sem a közönségnek produkálja magát, ellenkezőleg: zárt ajtók mögött, a legbiztonságosabb közegben is szenvedhet, mint a kutya. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A koncentráció a boldogság kulcsahttp://www.life.hu/drlife/20160121-ha-odafigyelunk-lelassitunk-atelunk-megtapasztalhatjuk-az-aramlast-pszichologus-pasi.htmlTöbb flow, kevesebb rohanás! Manapság szinte mindenki rohan, és senki sem boldog. Még ritkább az olyan ember, aki egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.