Nyomkodom a telefonom, a külvilágból sem érzékelek sokat. Bele-belelépek olyanokba, amikbe máskor nem. Lehajtott fejjel püfölöm a telefonom érintőképernyőjét. Nem érdekel senki és semmi, csak az online világ és a barátaim. Nagyjából így lehetne leírni azt a jelenséget, amely egyre inkább szenvedélybetegséggé növi ki magát: az internet- és mobilfüggőséget. Egyes kutatások már aggasztó adatokat közölnek. 

Elég sok kutatás folyik a fiatalok mobil- és internetfüggőségével kapcsolatban, a jelen helyzetben a jelenséget már könnyen lehet szenvedélybetegségként definiálni. 

Hashtagek és szelfik útvesztőjébenForrás: Dreamstime

Az egyik amerikai felmérés során 1200 fiatalt és a szüleiket kérdezték meg a témában: míg a szülők 59 százaléka szerint gyermekük internetfüggő, úgy a fiatalok csupán 27 százaléka vallotta ugyanezt magáról. A kutatás során a szülők nagyobb horderejűnek találták ezt a problémát, hiszen az is kiderült, hogy 77 százalékban ez okozza a családi feszültségeket – miközben utódaiknak csak 44 százaléka értett egyet ezzel. Nem beszélve arról, hogy mindkét fél egyértelműen (a szülők 56 százaléka, a fiatalok 51 százaléka) azt állította, hogy ez a függőség akár fizikai veszélyben is megmutatkozhat. 

A virtuális tér gyorsan megszünteti a valóságos kommunikációtForrás: Dreamstime
7 egészségi tünet, amit a túl sok netezés okoz
Hallottál már a fantomrezgésről? Pedig téged is érintett már életed során legalább egyszer. Ez csak egyike azoknak az egészségi dolgoknak, amiket a túlzott telefon-, laptop- és internetfüggőség vált ki.

Mit tehet a szülő? 

Új megközelítés 

Dr. Michael Rich, a Bostoni Gyermekkórház központi igazgatója szerint érdemes félretenni az időlimiteket. Minél jobban tiltva van egy gyermek számára a kedvenc időtöltése, annál inkább tiltott gyümölcsként fog rá tekinteni, és minden alkalmat megragad majd, hogy hódoljon neki. Ráadásul a szülők sokszor elfelejtik azt, hogy a gyermek a házi feladatot és a kreatív önkifejezést is a technológia által valósíthatja meg. Éppen ezért érdemes a dolgot a másik oldaláról megfogni: a tiltás helyett inkább kreatív, képességfejlesztő applikációkat használjon a gyermek. 

A fényképezés egyike a sok kreatív és képességfejlesztő applikációnakForrás: Dreamstime

Példamutatás 

Nem új keletű felfedezés, hogy a gyerek a szüleitől tanul meg mindent, már egészen az alapoktól kezdve. James A. Roberts pszichológus is erre hívja fel a figyelmet, mármint a megfelelő példamutatásra. Hiszen a szülő bármeddig papolhat a mindent azonnal megtanuló gyereknek, ha az azt látja, hogy az autóban, a családi ebédeknél és minden fontos elfoglaltságnál a szülei kezében van a telefon. A pszichológus azt ajánlja, hogy legyenek házon belül olyan mobilmentes övezetek és napszakok, ahol és amikor a telefonok és az internet semmilyen formában nem jelennek meg. Az étkezőasztal és a hálószoba mindenképpen érdemesek erre a szerepre. 

A "kütyük" nélkül együtt töltött idő a legértékesebbForrás: Dreamstime

Persze érdemes figyelni a jelekre is, hiszen ha egy szülő erősen tiltja a mobil használatát, és a gyerek kimegy a mosdóba, hogy titokban nyomkodhassa a telefonját, az probléma. Dr. Michael Richcsel szemben a pszichológus azt ajánlja, hogy a szülők állítsanak fel szabályokat, és a gyerekeknek igenis legyen megszabva, hogy mennyi időt tölthetnek a kibertérben. 

Tisztában kell lenni a veszélyekkel! 

Jamie Howard klinikai szakpszichológus arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzott internethasználat a gyerekeknél hiperaktivitást, depressziót vagy a legrosszabb esetben akár öngyilkossági hajlamot is okozhat. Persze nem mondható ki egyértelműen, hogy a problémákat az internet okozza, de lehet benne szerepe. A szakember naponta találkozik a praxisában olyan gyerekkel, aki nehezen tolerálja, ha el kell szakadnia az online szociális életétől. 

Hiperaktivitás, depresszió lehet a túlzott internethasználat kemény áraForrás: Dreamstime

Sőt, olyan eset is előfordult, hogy az egyik fiatal páciense húsz percnél tovább nem tudta letenni a telefonját. Kiderült, hogy egy olyan csoportban volt benne, ahol a tinédzserek folyamatosan cikizték egymást, és ő nyomon akarta követni, hogy mikor kiről mit mondanak, és hogy ő sorra kerül-e. Howard erősen javasolja, hogy a szülők rendszeresen beszélgessenek a gyerekeikkel, tudják meg, mi játszódik le bennük, hogy ők ezáltal érezhessék azt, hogy van kire számítaniuk. 

Somogyi Katalin
Somogyi Katalin, a Life.hu klinikai pszichológusa
A közlési kényszer és az internetfüggőség oka lehet lelki krízis, de mindenképpen összefügg az illető aktuális élethelyzetével. Az internet által és a közösségi oldalakon mindenki sokkal tetszetősebb, pozitívabb képet akar kialakítani magáról, ami a legjobb oldalának illúzióját lebegteti mások előtt – nincs ez másképp a fiatalok esetében sem. Azok a szülők, akik megerősítik, növelik a gyerekük önbizalmát, és foglalkoznak vele, azoknak a csemetéje nem fog a külvilág véleményétől függni, hanem jóban lesz önmagával.