Saját online avatár és mobilfüggőség – Újabb súlyos szenvedélybetegség van a láthatáron

pszichológus kutatás mobil internet függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyomkodom a telefonom, a külvilágból sem érzékelek sokat. Bele-belelépek olyanokba, amikbe máskor nem. Lehajtott fejjel püfölöm a telefonom érintőképernyőjét. Nem érdekel senki és semmi, csak az online világ és a barátaim. Nagyjából így lehetne leírni azt a jelenséget, amely egyre inkább szenvedélybetegséggé növi ki magát: az internet- és mobilfüggőséget. Egyes kutatások már aggasztó adatokat közölnek. 

Elég sok kutatás folyik a fiatalok mobil- és internetfüggőségével kapcsolatban, a jelen helyzetben a jelenséget már könnyen lehet szenvedélybetegségként definiálni.

Hashtagek és szelfik útvesztőjében Forrás: Dreamstime

Az egyik amerikai felmérés során 1200 fiatalt és a szüleiket kérdezték meg a témában:

míg a szülők 59 százaléka szerint gyermekük internetfüggő,

úgy a fiatalok csupán 27 százaléka vallotta ugyanezt magáról. A kutatás során a szülők nagyobb horderejűnek találták ezt a problémát, hiszen az is kiderült, hogy 77 százalékban ez okozza a családi feszültségeket – miközben utódaiknak csak 44 százaléka értett egyet ezzel. Nem beszélve arról, hogy mindkét fél egyértelműen (a szülők 56 százaléka, a fiatalok 51 százaléka) azt állította, hogy ez a függőség akár fizikai veszélyben is megmutatkozhat.

A virtuális tér gyorsan megszünteti a valóságos kommunikációt Forrás: Dreamstime

7 egészségi tünet, amit a túl sok netezés okoz

Hallottál már a fantomrezgésről? Pedig téged is érintett már életed során legalább egyszer. Ez csak egyike azoknak az egészségi dolgoknak, amiket a túlzott telefon-, laptop- és internetfüggőség vált ki.

Mit tehet a szülő?

Új megközelítés

Dr. Michael Rich, a Bostoni Gyermekkórház központi igazgatója szerint érdemes félretenni az időlimiteket. Minél jobban tiltva van egy gyermek számára a kedvenc időtöltése, annál inkább tiltott gyümölcsként fog rá tekinteni, és minden alkalmat megragad majd, hogy hódoljon neki. Ráadásul a szülők sokszor elfelejtik azt, hogy a gyermek a házi feladatot és a kreatív önkifejezést is a technológia által valósíthatja meg. Éppen ezért érdemes a dolgot a másik oldaláról megfogni: a tiltás helyett inkább kreatív, képességfejlesztő applikációkat használjon a gyermek.

A fényképezés egyike a sok kreatív és képességfejlesztő applikációnak Forrás: Dreamstime

Példamutatás

Nem új keletű felfedezés, hogy a gyerek a szüleitől tanul meg mindent, már egészen az alapoktól kezdve. James A. Roberts pszichológus is erre hívja fel a figyelmet, mármint a megfelelő példamutatásra. Hiszen a szülő bármeddig papolhat a mindent azonnal megtanuló gyereknek, ha az azt látja, hogy az autóban, a családi ebédeknél és minden fontos elfoglaltságnál a szülei kezében van a telefon. A pszichológus azt ajánlja, hogy

legyenek házon belül olyan mobilmentes övezetek és napszakok, ahol és amikor a telefonok és az internet semmilyen formában nem jelennek meg.

Az étkezőasztal és a hálószoba mindenképpen érdemesek erre a szerepre.

A "kütyük" nélkül együtt töltött idő a legértékesebb Forrás: Dreamstime

Persze érdemes figyelni a jelekre is, hiszen ha egy szülő erősen tiltja a mobil használatát, és a gyerek kimegy a mosdóba, hogy titokban nyomkodhassa a telefonját, az probléma. Dr. Michael Richcsel szemben a pszichológus azt ajánlja, hogy a szülők állítsanak fel szabályokat, és a gyerekeknek igenis legyen megszabva, hogy mennyi időt tölthetnek a kibertérben.

Tisztában kell lenni a veszélyekkel!

Jamie Howard klinikai szakpszichológus arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzott internethasználat a gyerekeknél hiperaktivitást, depressziót vagy a legrosszabb esetben akár öngyilkossági hajlamot is okozhat. Persze nem mondható ki egyértelműen, hogy a problémákat az internet okozza, de lehet benne szerepe. A szakember naponta találkozik a praxisában olyan gyerekkel, aki nehezen tolerálja, ha el kell szakadnia az online szociális életétől.

Hiperaktivitás, depresszió lehet a túlzott internethasználat kemény ára Forrás: Dreamstime

Sőt, olyan eset is előfordult, hogy az egyik fiatal páciense húsz percnél tovább nem tudta letenni a telefonját. Kiderült, hogy egy olyan csoportban volt benne, ahol a tinédzserek folyamatosan cikizték egymást, és ő nyomon akarta követni, hogy mikor kiről mit mondanak, és hogy ő sorra kerül-e. Howard erősen javasolja, hogy a szülők rendszeresen beszélgessenek a gyerekeikkel, tudják meg, mi játszódik le bennük, hogy ők ezáltal érezhessék azt, hogy van kire számítaniuk.

Somogyi Katalin, a Life.hu klinikai pszichológusa

A közlési kényszer és az internetfüggőség oka lehet lelki krízis, de mindenképpen összefügg az illető aktuális élethelyzetével. Az internet által és a közösségi oldalakon mindenki sokkal tetszetősebb, pozitívabb képet akar kialakítani magáról, ami a legjobb oldalának illúzióját lebegteti mások előtt – nincs ez másképp a fiatalok esetében sem. Azok a szülők, akik megerősítik, növelik a gyerekük önbizalmát, és foglalkoznak vele, azoknak a csemetéje nem fog a külvilág véleményétől függni, hanem jóban lesz önmagával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.