A Melbourne Egyetem kutatója szerint a nők a mai napig szívesebben használnak egészségügyi betétet menstruációjuk során, mint tampont. A jelenséget a tampon övezte mítoszokkal magyarázza, a riói olimpián bronzérmet szerzett kínai úszónő, Fu Yuanhui menstruációjáról tett őszinte nyilatkozata azonban jótékony irányba befolyásolhatja a közvélekedést a tamponhasználatról.

Világszerte nagy visszhangot keltettek a kínai úszónő, Fu Yianhui őszinte szavai, aki az olimpiai bronzérme után nyíltan beszélt a mai napig tabuként kezelt témáról, hogy miként befolyásolta teljesítményét az, hogy éppen a verseny előtti nap jött meg a menstruációja.

Forrás: AFP

Lauren Rosewarne, a Melbourne Egyetem feminizmussal foglalkozó szakértője szerint a 4 x 100-as váltón harmadik helyezést elért csapat tagjának nyilatkozata jelentős fordulatot hozhat a kínai nők szempontjából: Kínában ugyanis a nők alig 2%-a használ tampont a menzeszük során, és sokan nincsenek is tudatában ennek a lehetőségnek.

Tudjuk, hogy van, mégsem merjük használni

A távol-keleti országhoz hasonlóan a nyugati világban élő nők is inkább a betétet részesítik előnyben, mint a tampont – dr. Rosewarne írása szerint 62%-uk használja a 42%-kal szemben.

Lili, 27, designer

„Betétet csak az általános iskolában használtam. Nekem nem jön be. Egyszerűen nem jó érzés az a hatalmas betét a bugyimban. A tampon szerintem sokkal diszkrétebb megoldás, és nekem soha nem volt egészségügyi problémám tőle, úgyhogy miért ne azt használnám?"

A magyarázat szerint egyrészt a toxikus szindrómától való félelem játszik szerepet ebben,  másrészt sokan irtóznak attól, hogy a saját vérükkel érintkezzenek. Mindezekkel együtt, ha máshonnan nem is, de a reklámokból mindenki tudja, hogy van lehetőség a tampon használatára, így a menstruációs ciklusuk alatt sem kell tartózkodniuk semmilyen tevékenységtől – így például az úszástól sem.

Forrás: Dreamstime
Kata, 30, grafikus
A négy falon kívül mindig tampont használok, mert komfortosabb, higiénikusabb érzés számomra. Otthonra pedig marad a mosható betét. Környezet- és pénztárcakímélő megoldás, és éjszakára is kényelmesebb, mint a tampon.

Miért félünk a tampontól?

Courteney Cox 1985-ben debütált egy tamponreklám arcaként, azóta nők milliói vannak tisztában azzal, hogy a menstruációjuk ideje alatt sincs akadálya annak, hogy hódoljanak a különféle sportoknak.

A kínai nők többsége azonban még csak nem is hallott a tamponhasználatról, sem pedig olyanról, aki ilyen módon oldaná meg a menstruációját. 

Tímea, 35, marketinges

Nem a rémhírek miatt, hanem pusztán kényelmi szempontból részesítem előnyben a betétet. A tampont macerásabb használni, a betéttel egyszerűbb a menstruáló nő élete. Ezt a pár napot simán ki lehet bírni vele.

A tampontól való indokolatlan félelem még az 1990-es évekből ered, amikor több, tiniknek szóló magazin is a toxikus sokk szindrómáról szóló hírekkel volt tele, holott ezt a fertőzést nagyon egyszerűen el lehet kerülni azzal, ha megfelelő időközönként cseréljük a tampont.

Forrás: Dreamstime

Egy másik városi legenda is sokáig tartotta magát a nők körében, miszerint a tamponok azbesztet tartalmaznak,  ezáltal erősítik a vérzést, és arra késztetnek, hogy még több tampont vásároljunk. Természetesen ennek a hiedelemnek sincs semmi alapja, ahogy annak sem, hogy a tampontól elveszíthetjük a szüzességünket.

Andrea, 25, tanár

Inkább a betét, de nem ódzkodom a tampontól sem. Strandon, sportoláshoz, szaunázáshoz például csak azt használom, a menstruációm első napjaiban pedig váltogatom: éjszakára betét és tampon egyszerre, vagy ha görcseim vannak, akkor csak betétet. A menstruáció vége felé pedig betét. A higiéniai és kényelmi szempontok miatt így alakult ki: például nem mindig van lehetőség kezet mosni, a tamponhasználat előtt pedig ugyebár kell.

Lauren Rosewarne szerint azonban mindehhez hozzájön a tény, hogy a nők undorodnak attól, hogy érintkezzenek a vérükkel és saját magukkal,  és a szörnyű szexuális nevelés, ami mind erősíti az ilyesfajta tévképzetek terjedését. A kutató szerint éppen ezért üdvözölendő Fu Yuanhui őszinte nyilatkozata a menzeszéről, a görcseiről, és a tény, hogy így is lehet olimpiai érmet szerezni.