Ennyi gyümölcsöt érdemes fogyasztani egy nap

Forrás: Shutterstock -
vitaminok rostok dietetikus gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Együnk sok gyümölcsöt - hangzik el gyakran a jótanács. De mégis mit jelent a sok? Mennyi az elegendő? Most szakember válaszolt a kérdésekre.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy minimum hány adagot kell fogyasztanunk gyümölcsből egy nap. Most Jim White dietetikus próbált meg konkrét választ adni erre a kérdésre.

A gyümölcs kiváló forrása a vitaminoknak, tápanyagoknak és ásványi anyagoknak az A- és C-vitamintól egészen a béta-karotinig" – magyarázta a szakember a Popsugarnek.

A gyümölcsök emellett tele vannak rostokkal, és ha még zöldséget is eszünk mellé, előfordulhat, hogy túllépjük az ajánlott napi bevitel mennyiségét.

Gyümölcsből is megárt a sok Forrás: Shutterstock

White azt mondja, az 50 év alatti nők esetében 28 gramm rost ajánlott naponta, az 50 felettieknél pedig 21. Ugyanezek az értékek a férfiak esetében: 38 és 30.

Ez azt jelenti, hogy legalább napi két adag gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Persze azt is tartsuk észben, hogy néhány gyümölcs tele van kalóriával és cukorral, amit érdemes elkerülni. Így napi 4-5 adagnál nem kell több. Az ezen kívül szükséges tápanyagokat inkább más forrásból pótoljuk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.