Milyen kérdésekkel, kérésekkel fordulnak a nők az intimp lasztikai sebészekhez, mikor érdemes felkeresnünk orvost, és milyen trendek hódítanak a nagyvilágban? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Balogh Illés, az Istenhegyi Magánklinika szakorvosa.

Milyen típusú intim plasztikai műtétekkel fordulnak a nők elsősorban orvoshoz?

A menopauza idején csökken a női hormontermelés, amely a szövetekre is hatással van. Elvékonyodhat a hüvelyhám, amely hüvelyszárazsággal járhat. Az elvékonyodott szövet nehezebben áll ellen a hasűri nyomásnak, főleg ha túlsúllyal párosul. Kialakulhat hólyagsérv, amely vizelettartási nehézséggel párosodhat. Nehezebb szülések után megváltozhat a hüvely, előfordulhat, hogy tágasabbnak érzik. Ezek a panaszok egymás mellett is előfordulhatnak, ilyen esetekben az intimlézeres kezelés ajánlható. A kisajakméret-beli eltérések esetén plasztikai sebészeti megoldások állnak rendelkezésre. Ugyancsak sebészi megoldása van a kinövések vagy anyajegyek eltüntetésének.

Egészségiügyi vagy esztétikai okokból vállalnak a nők intim plasztikai műtétetForrás: Shutterstock

Hány egészségügyi, illetve esztétikai beavatkozás tekinthető normálisak egy életben?

Nincs korlát megszabva. A lézeres kezelések sikeressége után is szükséges időnként fenntartó, vagy megerősítő célú kezelés.

Hány intim plasztikai műtétet hajtanak végre Magyarországon egy évben?

Nehéz megbecsülni, mivel döntően magánintézményekben végzik, nincs jelentési kötelezettség.

Mi a különbség a "hazai igények" és a tengerentúli igények között?

Külföldön jóval természetesebben elfogadott, hogy rendszeresen mennek a páciensek kezelésre. Ráadásul sokkal hamarabb, ezzel javítva a kezelések hatékonyságát.

Mik a legújabb trendek?

A szülés után gyakran megváltozik a hüvelybemenet pigmentáltsága, sötétebb színű lesz. Igény esetén lézeres beavatkozással világosabbá, rózsaszínűvé lehet tenni a hüvelybemenetet. Az intimlézeres kezeléseknél az inkontinenciakezelés és a hüvely megerősítő, szűkítő, valamint a hüvelybemenetet fiatalító kezelés erősítik egymás hatásosságát, ezért mindegyiket elvégezzük. Ennek minden beteg örül, még akkor is, ha csak egyféle panasza volt.