Intim fertőzések félrekezelése és elhanyagolása: komoly gond lehet belőlük!

Forrás: Shutterstock -
higiénia intim fertőzés egészség nőitabuk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az intim problémákkal – bármilyen természetűek is legyenek – foglalkozni kell. A megszokottól való eltérést tapasztalsz? Fordulj mielőbb orvoshoz! Mégpedig azért, mert ha elhanyagolod az intim fertőzéseket vagy félrekezeled magad, komoly egészségügyi problémáid lehetnek.

A nők többsége fél a hüvelyi fertőzésektől, és sajnos még ma is tabuként kezeli az intim témákat. Pedig szinte minden nő megtapasztalja az intim fertőzések valamely formáját élete során legalább egyszer. Sokan közülük úgy gondolják, az ő hibájukból adódott a probléma, és az ebből fakadó szégyenérzet miatt inkább először otthon próbálják megoldani, ami gyakran vezet félrekezeléshez, ez pedig további bajok forrása lehet.

Azok, akik maguk szeretnék az egyes tüneteiket kezelni, általában először az internetet hívják segítségül. Addig kutatnak, kattintanak, nyomoznak a világhálón, míg megtalálják a saját tüneteikhez leginkább hasonló leírásokat, és az azok mögé rejtett diagnózisokat. A kétes jó tanácsok szerint a hüvelyflóra egyensúlyát különböző irrigáló szerekkel vagy éppen recept nélkül kapható krémekkel, csodaszerekkel igyekeznek helyreállítani.

Sok nő hüvelyi fertőzés esetén nem fordul orvoshoz, helyette a hüvelyflóra egyensúlyát csodaszerekkel igyekeznek helyreállítani Forrás: Shutterstock

Valójában azonban a tünetek csak irányadóak lehetnek abban, hogy megállapítsuk, pontosan milyen fertőzés okozta azokat, és így a megfelelő kezelés megválasztása is szakértelmet igényel. Az intim problémák helytelen kezelése súlyosbodó tünetekhez vezethet, amit már csak orvosi terápiával lehet megszüntetni.

Hogy mi történik akkor, ha ész nélkül, a kiváltó ok ismerete nélkül próbáljuk kezelni az egyes intim fertőzéseket, arról Dr. Antritter Zsófiát, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász szakorvosát kérdeztük:

"Azokban az esetekben, amikor a páciensek öngyógyításba kezdenek, három dolog történhet. Első esetben sikerül jól felismerni a problémát, mely vélhetően nem komoly gyulladás, és ezt sikerül is természetes módszerekkel orvosolni. Második esetben az általuk jónak vélt kezelési mód enyhíti a tüneteket, de teljesen nem múlnak el, ilyenkor szoktak két-három hónapos panaszokkal felkeresni minket. Harmadik esetben a kezelés hatására panaszuk semmit nem enyhül, sőt akár romlik is, ilyenkor viszonylag hamar kérik segítségünket, teljesen érthető módon."

A megfelelő kezelés megválasztása szakértelmet igényel Forrás: Shutterstock

Milyen következményei lehetnek a félrekezelt vagy éppen egyáltalán nem kezelt fertőzéseknek?

"Ezek általában hosszan tartó kellemetlenséget okoznak a pácienseknek. A komolyabbak – úgynevezett felszálló fertőzések útján – kismedencei gyulladást, összenövéseket és súlyos esetben meddőséget is előidézhetnek."

Mi a tapasztalat, a nők többsége orvoshoz fordul, vagy próbálja maga kezelni a problémákat?

"Ez sok mindentől, de elsősorban a panasz jellegétől és erősségétől függ. Például a nemi úton terjedő genitális herpesz fertőzés olyan heves, fájdalmas tüneteket okoz, amivel szinte azonnal orvoshoz fordulnak, így viszonylag gyorsan részesülnek a megfelelő kezelésben. A viszketéses panaszok kínzó jellegükből adódóan szintén kezelést igényelnek, de ilyenkor sokszor első körben az öngyógyítással próbálkoznak különböző krémekkel, kúpokkal, és ha ezek nem segítenek, akkor mi a második vonalbeli ellátók leszünk. Azok a páciensek, akiknél bővebb folyáson kívül más panasz nincs, sokáig halogatják a nőgyógyászok felkeresését, holott általában ezek az alattomos fertőzések meddőséget is tudnak okozni azáltal, hogy a kórokozóknak néha hónapokig lehetőségük van a gyulladás fenntartására.

Az elhanyagolt, hosszú ideje tartó folyásos panaszok általában hálásan gyógyulnak már az első megfelelő terápiára is, de ehhez az első lépést a páciensnek kell megtennie felénk. Azt gondolom mégis, hogy a fertőzések legkomolyabb szövődménye a meddőség. Ezzel azonban mi nőgyógyászok többnyire nem rögtön a panaszok megjelenésekor találkozunk. Sokszor csak évekkel később, a meddőségi kivizsgálás kapcsán derül ki, hogy mindkét oldalon elzáródott a petevezeték, ami az esetek nagy részében korábbi, nem kezelt gyulladás következménye. Sajnos ilyenkor ez már nem gyógyítható."

Az alattomos fertőzések meddőséget is tudnak okozni Forrás: Shutterstock

A gyógyszertárakban, recept nélkül kapható szerek milyen esetben ajánlottak és milyen feltételekkel?

A saját praxisomban arra tanítom pácienseimet, hogy a hüvelyi diszkomfortérzet megjelenése esetén fektessenek hangsúlyt a normál hüvelyflóra erősítésére.

A gyógyszertárakban számos recept nélkül kapható készítmény közül választhatnak, melyek megbízhatóan helyreállítják a hüvelyflóra egyensúlyát.

"Az irrigáló készítményeket nem javasolnám, maximum havonta egyszer a menzesz után, de ha nincs panasz, ez sem indokolt, mert a hüvelyflóra egészséges egységét megbonthatja. Viszketéses panaszokra, amit az esetek döntő többségében a hüvelygomba (Candida albicans) okoz, a gyógyszertárakban található krémek, hüvelykúpok 3 napig (az 1 napos kúra kerülendő!) tartó használata segíteni szokott, ha ez nem válik, be, akkor mindenképpen javaslom a nőgyógyász felkeresését. Azt fontos elmondani, hogy a Candida fertőzést – ami a leggyakoribb hüvelyi fertőzések közé sorolható – nem „elkapja" az ember valahol, ahogy a páciensek többsége gondolja. Ez a gombaféle a hüvelyi normál flóra részét képezi kis mennyiségben. Megfázás, antibiotikum-terápia, immungyengeség esetén a normál hüvelyflóra is legyengül, így a Candidának van lehetősége elszaporodni, tehát nem kívülről jut be a hüvelybe. Ezért szoktuk hangsúlyozni a recept nélkül használható hüvelyflóra-regeneráló készítményeket, mert ezekkel a panaszok nagy része szinte azonnal orvosolható.

Jómagam a természetes gyógykezelés híve vagyok elsősorban. Olyan esetben azonban, amikor az otthon alkalmazott egyéni terápia hatására a panaszok nem enyhülnek, sőt még fokozódnak is, mindenképpen javaslom a nőgyógyász felkeresését. Ugyanez érvényes a hosszabb ideje fennálló, egyébként fájdalmat, viszketést nem okozó bővebb folyásokra is, melyek jelentősége ugyanakkora, mint a feltűnőbb panaszokat okozó egyéb fertőzéseké."

Te hogyan éled meg a nőiességedet? Töltsd ki a tesztünket és megtudhatod, mennyire vagy igazi NŐ. És persze további érdekes cikkeket is találsz majd a "Női tabuk" oldalunkon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.