vérszegénység B12-vitamin energia egészség test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki számára ismert az A-, C- és D-vitamin áldásos hatása, ám a kevésbé reflektorfényben lévő vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkeznünk. Ilyen esszenciális vitamin például a B12, azaz a kobalamin, amelynek bevitele számos egészségügyi problémát orvosolhat, sőt a súlyosabb betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet tölt be.

Íme 5 ok, hogy miért érdemes ügyelnünk a kobalamin bevitelére, most akár már inhalátoros vitaminadagolóval is.

1. A vérszegénység ellensége

Főleg a vegetáriánusok, vegánok szembesülhetnek azzal, hogy kialakul a szervezetükben a B12-vitamin hiánya, hisz ezt az esszenciális, azaz létfontosságú, de a szervezet által elő nem állítható vitamint leginkább húsok, belsőségek, tengeri herkentyűk, magas zsírtartalmú tejtermékek és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára. A B12-vitamin elengedhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez, a vérképzéshez, így hiánya könnyen idézhet elő vérszegénységet. A B12 bevitelét pont ezért többnyire vassal és folsavval kombinálva javasolják, ám tudni kell, hogy a gyomorból és a belekből rendkívül rosszul szívódik fel ez a vitamin. A B12 pótlásának a jelenleg ismert legnagyobb akadálya pont ez a felszívódási probléma.

2. A mentális képességek őre

Főleg az idősebb korosztály számára fontos ennek a vitaminnak a fokozott bevitele, hiszen 50 éves kor felett csökken a kognitív képességek és a jó memória őreként is emlegetett B12 felszívódása. Sok esetben hiába visz be valaki kellő mennyiséget, bizonyos egyéb felszívódási problémák (pl. bélgyulladás, túlzott alkoholfogyasztás) is megakadályozhatják a B12 jótékony hatásának kifejtését. Pedig az agyi neuronok pusztulását megakadályozó vitamin a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be.

Abban is segít a B12-vitamin, hogy kipihentebbek legyünk Forrás: Shutterstock

3. Igazi energiabomba

A sejtműködést támogató B12 fokozott bevitele rendkívül fontos lehet alacsony energiaszint, alvászavarok és krónikus fáradtság esetén is, hisz sok esetben ezen problémák hátterében a kevesebb vörösvérsejtből adódó korlátozott oxigénfelvétel állhat. A májban raktározódó vitamin kiürülésekor a szervezet először a raktárkészletét tölti fel, így a B12 pótlása hosszadalmas és nehéz folyamat. A hiányállapot kezelésére injekciót, tablettát és szájspray-t is szoktak alkalmazni.

4. Hangulatjavító

Kutatások igazolták, hogy a B12 szedése befolyásolhatja a szerotonin nevű vegyület előállítását és felhasználását. A más néven örömhormonként is ismert ingerületátvivő anyag a depresszió elleni küzdelemben fontos szerepet tölt be.

5. Az egészséges szív támogatója

A megfelelő B12-szint segít csökkenteni a koszorúér-betegségek kockázatát, sőt mi több, a homocisztein szint kiegyensúlyozásával a szív- és az érrendszer normál működéséhez is jelentősen hozzájárul.

Még hosszasan sorolhatnánk a B12-vitamin áldásos hatásait, de látható, hogy a legfontosabb a hatékony beviteli mód kiválasztása, amelyre szerencsére már forradalmi és rendkívül kényelmes módszerek is léteznek. Érdemes kipróbálni a modern technológia nyújtotta megoldásokat, amelyekkel szó szerint magunkba szívhatjuk az egészséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.