Feszültebb vagy a megszokottnál? A PMS állhat a háttérben

Forrás: Shutterstock -
PMS depresszió premens2019 pajzsmirigy feszültség stressz menzesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak, ha feszültebb vagy az átlagosnál, számos oka lehet. Érdemes viszonylag gyorsan rájönni, mi állhat a háttérben, hiszen csakis akkor tudunk kiutat találni ebből a kellemetlen helyzetből, ha pontosan ismerjük a kiváltó okokat. Lássuk a leggyakoribbakat!

1. Menstruálsz vagy nemsokára fogsz?

Persze, viccesen hangzik, hogy már az indokolatlan feszültséget, hangulatingadozást is a menstruáció számlájára írjuk, pedig nem teljesen légből kapott gondolatok ezek. Hallottál már a PMS-ről, azaz a premenstruációs szindrómáról? Valójában arról van szó, hogy a menzesz előtt 7-10 nappal a ciklusodat szabályozó hormonok egyensúlya felborul. Ennek következtében számos tünettel szembesülhetsz ezekben a napokban: fejfájás, hangulatingadozás, ingerlékenység, mellfeszülés, puffadás, alhasi fájdalmak, bőrproblémák. Mindezt a szervezetben lévő női hormonok szintjének változása okozza, a tünetek pedig néhány napig érzelmi hullámvasútra ültethetnek fel. Ha te is szenvedsz ettől, érdemes életmódot váltanod: mozogj rendszeresen, táplálkozz egészségesebben, kerüld a túlzottan fűszeres és zsíros ételeket, a koffeint, valamint a szénsavas üdítőitalokat, és relaxálj minél többet! A barátcserje-kivonatot tartalmazó készítmények segítségedre lehetnek a tünetek csökkentésében.

A premenstruációs szindróma puffadást, alhasi fájdalmakat is okozhat Forrás: Shutterstock

2. Depresszió vagy pajzsmirigy-túlműködés?

Amikor valaki már hosszú ideje feszült, és szinte képtelen akár egy percre is megnyugodni, lecsendesedni, való igaz, hogy ebben gyakran a depresszió a ludas. Ám nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben – bár kétségkívül ez a legjellemzőbb kiváltó ok. Az igazság azonban az, hogy nemritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. Ekkor ugyanis a pajzsmirigy hormonjainak szintje megnő, ennek hatására az egész test feszített tempóra kapcsol: felgyorsul az anyagcsere, az emésztés, a szív többet pumpál, a vérnyomás megemelkedhet, fokozott izzadás jelentkezhet, továbbá az idegesség, illetve az álmatlanság szintén gyakori velejárója ennek a problémának.

Nemritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot Forrás: Shutterstock

3. Stresszes életmód

Tegye fel a kezét, aki úgy érzi, hogy a stressz ez idáig elkerülte őt?! Az erőnkön, saját vállalásainkon túlmutató felelősségi körök, a munkahelyi és otthoni megfelelési kényszer, az időre el nem intézett, majd ránk zúduló feladatok tömkelege mind-mind rátelepednek a lelkünkre, és megnehezítik számunkra a hétköznapokat. Hosszú távon ingerlékennyé válhatunk, a bennünk lévő feszültségnek pedig előbb-utóbb utat kell törnie, és valamilyen szelepen keresztül távoznia kell belőlünk, ellenkező esetben teljesen megbetegítheti a szervezetünket. Éppen ezért fontos, hogy az, aki úgy érzi, stresszesek a mindennapjai, találjon magának egy „szelepet", amin keresztül időről időre levezetheti a feszültséget, még mielőtt az komolyabb bajt okozna. Ez lehet a sport vagy valamilyen hobbi: a lényeg, hogy élvezzük minden percét, és saját magunkért, a saját örömünkre végezzünk valamilyen tevékenységet.
Abban az esetben, ha úgy érezzük, hosszú távon feszültek és ingerlékenyek vagyunk, tartsunk önvizsgálatot, és próbáljunk meg rájönni, mi állhat a háttérben. Egy ponton érdemes szakemberhez fordulni segítségért, mert hosszú távon ez az állapot nem tartható fenn anélkül, hogy kárunk származna belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.