Magyar rákkutatók nemzetközi elismerésben részesültek

Forrás: Shutterstock -
rákkutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 11-13 között tartja az Amerikai Klinikai Onkológusok Társasága az Átütő új fejlesztések az onkológiában című konferenciáját, ami olyan új területekkel foglalkozik, mint például a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazása. Idén a konferenciát Bangkokban tartják, de van magyar vonatkozása is, hiszen az Oncompass Medicine Hungary Kft. kutatói a szervezők különdíjának támogatásával a tudományos programban mutatják be azt a speciális orvosi szoftverüket (Realtime Oncology Treatment Calculator), amelynek segítségével a kezelőorvosok a daganatos betegek számára a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján tudják személyre szabottan kiválasztani a legjobb célzott kezeléseket.

A hazai fejlesztésű szoftver, már az Európiai Unióban regisztrált orvosi eszköz, jelenleg 1200 hatóanyagból választja ki a legindokoltabb kezeléseket 24 000 orvosbiológiai szabály alapján. A rendszer a betegek precíziós onkológiai állátásának teljes folyamatát támogatja. A szoftver fejlesztése csatlakozik a Nemzeti Innovációs Onkogenomikai és Precíziós Onkoterápiás programhoz.

Dr. Peták István az Oncopass Medicine egyik alapítója és tudományos igazgatója Fotó: Peták Lelle

A most bemutatott rendszer tartalmazza a program több elemét és azokat a frissen kifejlesztett modulokat is, amelyeket az Oncompass Medicine Hungary Kft. egy most lezárult projekt keretében fejlesztett ki.

A projekt során olyan szoftver modulok fejlesztése valósult meg, amelyeket a molekuláris patológiai laboratóriumok és a molekuláris diagnosztikai laboratóriumok használhatnak arra, hogy vizsgálataik eredményeit standardizált és minőségbiztosított formában vigyék be a kollektív orvosi döntéstámogató rendszerbe. Ezek a modulok a molekuláris diagnosztika során leggyakrabban alkalmazott módszerek, a gének számát meghatározó FISH (fluoreszcens in situ hibridizáció), gének által kódolt fehérjék mennyiségét meghatározó IHC (immunhisztokémia) valamint a DNS mutációit detektáló NGS (újgenerációs szekvenálás) vizsgálatokból származó eredményeket integrálják a Calculatorba.

A fejlesztés jelentősége az, hogy ennek eredményekében többféle molekuláris diagnosztikai módszerrel és több helyen végzett vizsgálati eredményeit egységesen lehet felhasználni a legindokoltabb terápia kiválasztásához.

Fotó: Peták Lelle

A fejlesztés további jelentősége az, hogy a beteg Calculatorban megtalálható adataihoz automatikusan, adatvesztés és hibalehetőség nélkül hozzáadódjon egy-egy új vizsgálat eredménye. Mivel a laboratóriumok közvetlenül a döntéstámogató rendszerbe viszik be az eredményeket, a rendszer garantálja, hogy azok eredménye nem kerülheti el az orvos figyelmét a személyre szabott kezelés kiválasztása során.

A harmadik nagyon fontos eredmény az, hogy a különböző laboratóriumukban végzett vizsgálatok eredményei jobban összehasonlíthatók és ezáltal egységes, valós tapasztalatokból tanuló rendszerek kialakítására van lehetőség.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az Oncompass Medicine Hungary Kft. a GINOP-2.1.1-15-2015-00509 – Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása program keretében 184.033.927,- HUF vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt támogatás aránya: 50,51 % volt. A projekt 2017. április 01 – 2018. december 31. között Szegeden valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.