A bizonyos tejtermékek késő esti fogyasztását követő furcsa álmok és élénk rémálmok meglepően gyakori panasznak számítanak, de a kettő közötti kapcsolatot alátámasztó tudományos bizonyítékok eddig hiányoztak. Egy új tanulmány azonban eredményre jutott.
A tanulmányt vezető Tore Nielsen, a Montreali Egyetem álomkutatója gyakran kapja a kérdést, hogy az étel befolyásolja-e az álmodást, és korábban már publikált kutatásokat a témában. Az új tanulmányban ő és csapata 1082 pszichológushallgatót toborzott a kanadai MacEwan Egyetemről, hogy egy online kérdőívet töltsenek ki étkezési szokásaikról, alvási idejükről és annak minőségéről, az álmaikról és rémálmaikról. Azt is felmérték, hogy bizonyos ételek és az étkezés időpontja hogyan befolyásolja – ha egyáltalán befolyásolja – az alvásukat és álmaikat.
A kutatók szoros összefüggést találtak a laktózintolerancia és az ételallergia, valamint a rémálmok és a rossz alvás között is, talán azért, mert a gázképződés és a gyomorfájás olyan módon szakította félbe az alvást, ami növelte az álmok megtapasztalásának és felidézésének esélyét. Ez arra utal, hogy az étel-intoleranciák és -allergiák étrendi változtatásokkal történő kezelése javíthatja az emberek alvását, valamint a gyomor-bélrendszeri komfortérzetüket.
A tanulmány azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik egészségesebben étkeznek — jobb minőségű ételeket, intuitívabban és kevesebbet esznek este—, könnyebben emlékeznek vissza az álmaikra, míg azok, akik kevésbé egészségesen étkeztek — több gyorsételt esznek, kevésbé támaszkodnak az éhség- és a jóllakottságérzetre, többet esznek este —, hajlamosabbak voltak a súlyosabb rémálmokra, vagy negatívabb hangvételű álmokra, és (talán szerencsére) alacsonyabb az álomfelidézésük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.