Folyton náthás vagy, folyik az orrod és tüsszögsz? Penész lehet a lakásodban

Forrás: Shutterstock -
penész allergia nátha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi ez a furcsa szag a szobában? Bizony, penészedik a fal – fedezik fel egyre többen a hűvösebb közeledtével. A penész pedig több puszta kellemetlenségnél: egy sor betegségért tehető felelőssé, és akár még idegrendszeri károsodást is okozhat. Szerencsére nem kell eltűrni a környezetünkben. Kiderítettük, hogyan tudunk végleg búcsút venni tőle.

Ősszel, a fűtési szezonban egyre nagyobb a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Ez kedvez a páralecsapódásnak a falakon, ami kiváló táptalaj egy rosszindulatú betolakodó, a penész számára, ami kellemetlen szagával és fekete-zöld foltokkal hívja fel magára a figyelmet. Mindez különösen igaz, ha valaki sok vizet használ, és csak esténként szellőztet egy keveset. De miért is ekkora gond, ha felüti a fejét a lakásunkban?

Beteggé tehet a penész

A penész jelenléte kifejezetten egészségromboló: allergiákra hajlamosít, irritálja a nyálkahártyát, orrfolyást és tüsszögést okozhat. Legyengült immunrendszer esetén betegségeket is kiválthat, vagy épp rosszabbíthatja a már meglévőket. Különösen a légzőszervi betegségekben, például asztmában szenvedőknek veszélyes a jelenléte, de súlyos tüdőbetegségeket is előidézhet.

A legrosszindulatúbb élősködő a fekete penész, ami a legerősebb mérgek egyikét termeli. Ez az agresszív gombafaj mikrotoxinokat választ ki a spórákon keresztül. Az emiatt jelentkező tünetek listája igen hosszú lehet: fejfájást, halláskárosodást, krónikus köhögést, de akár személyiségzavart is kiválthat. A legkisebb mennyiségben is mérgező, toxinja idegrendszeri károsodást vagy akár halált okozhat. Ez a gyilkos faj elsősorban nyirkos helyeken tenyészik, mint a fürdő, konyha, szuterén vagy pince, és a padlás egyes részei.

Forrás: Shutterstock

Hogyan szabaduljunk meg a betolakodótól?

Ahhoz, hogy leszámoljunk az ellenséggel, nem árt, ha először alaposan kiismerjük! A penész egy gomba, a gomba pedig spórák útján terjed a levegőben, amik bárhol előfordulhatnak. Ennek elkerüléséhez első és legfontosabb a pára csökkentése: ezt elérhetjük jó szellőztetéssel, és azzal, ha a falakat nem takarjuk le vagy fedjük be. Régebbi házaknál gondot jelenthet a szigetelés hiánya is, amit ennek pótlásával tudunk kezelni. Sőt, gombagátló, gombaölő falfestékeket is érdemes bevetni a penész ellen.

Íme, néhány profi tipp az otthoni megoldásokhoz!

A fa nyílászárók - a műanyag, szellőzőrács nélküli ablakokkal szemben – általában megfelelő szellőzést, lélegzést nyújtanak a lakás belterének. Alkalmazzunk párátlanító, páramentesítő berendezéseket! Ezek akár napi több liter vizet is ki tudnak vonni a légtér levegőjéből, csökkentve a penészedés esélyét. A folyamatos temperáló fűtés is sokat segíthet, így kevésbé alakulhat ki páralecsapódással járó hőingadozás. Nagyobb felújítás esetén fontos a megfelelő szigetelések kialakítása! Ezzel párhuzamosan szükség van megfelelő és rendszeres szellőztetésre is, ami szellőztető rendszer segítségével is történhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.