Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, a számuk pedig egyre nő

Forrás: Shutterstock -
cukorbetegség diabétesz szűrővizsgálat cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukorbetegek száma évről-évre nő: ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, mellettük további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

A diagnosztizált cukorbetegek 4 százaléka I-es, 96 százaléka II-es típusú diabéteszben szenved. Amíg korábban az idősek betegsége volt a II-es típusú cukorbetegség, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják, sokaknál már csak valamilyen szövődmény megjelenésekor derül ki. Évente 3600 beteg lábát kell amputálni a cukorbetegség következményeként, továbbá minden harmadik cukorbeteg szemészeti szövődménytől, a diabétesszel élők 30 százaléka pedig a cukorbetegség okozta idegkárosodástól szenved.

Még óvatos számítások szerint is 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tízedik ember cukorbeteg lesz!

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) egyik fő célja az edukáció, a figyelem felhívása a diabéteszre. A Szövetség 2018-as felmérése azt mutatja, hogy bár az emberek sokat tudnak az egészséges és követendő életmódról, azonban a motiváció a cselekvésre mindaddig hiányzik, amíg nem születik meg a cukorbetegség diagnózisa.

A diagnosztizált cukorbetegek 4 százaléka I-es, 96 százaléka II-es típusú diabéteszben szenved. Forrás: Shutterstock

A CEOSZ 2019. november 9-én 9:30-tól 14:00-ig várja az érdeklődőket a budapesti Lurdy Rendezvényközpontban az ország egyik legnagyobb, kimondottan cukorbetegségre fókuszáló, laikusoknak szóló ingyenes eseményére, ahol az edukáció mellett az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is előtérbe kerül.

A programok során kiemelt figyelmet kapnak a cukorbetegség különböző szövődményei – úgy, mint a végtag amputáció, valamint a szemkárosodás és a vakság –, amelyek megelőzhetők lennének a rendszeres szűrővizsgálatok által. A látogatók többek között perifériás érvizsgálaton és szemészeti vizsgálaton is részt vehetnek, valamint a helyszínen egy szűrőkamion is jelen lesz Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében. Ezeken felül pedig szórakoztató programok is várják az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.