November 14. - A cukorbetegség világnapja: tények, amiket mindenkinek tudnia kell róla

Forrás: Shuttertstock -
vércukormérés cukorbetegség diabétesz vércukor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 14. a Diabétesz Világnapja, ugyania ezen a napon született Frederick Banting, aki Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint 1922-ben. A Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet, látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A cukorbetegség egy anyagcsere betegség, legjellemzőbb tünete, hogy megemelkedik a vércukorszint. A normál, éhgyomorra mért vércukorszint határértéke 6 mmol/l. A betegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal.

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, ami egyben a cukorbetegség nemzetközi jelképe is. Ez a logó egy szimbólum, amely cukorbetegséggel küzdők közösségét jelképezi.

Alapvetően két típusa van a cukorbetegségnek, az egyik az 1-es, a másik a 2-es típus. Ezen kívül beszélünk még terhességi cukorbetegségről, ami egyre gyakoribb, a 2-es típusú diabétesznek egyfajta előfutára.

1-es típusú diabétesz - egy életen át tart

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti, de fiatal felnőtteknél is megjelenhet. Harmincéves kor felett már ritkán alakul ki. Az érintettek általában nem elhízottak, de ez nem alapszabály, első ránézésre sem a kor, sem a testsúly alapján nem lehet megállapítani, ki melyik típusba tartozik.

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti Forrás: Shutterstock

Az 1-es típusú diabéteszesek úgynevezett inzulinhiányos betegek, náluk sokkal gyakrabban fordulnak elő súlyosabb tünetek, mint a 2-es típusnál. Ha nem kapnak időben inzulint, nagyon gyorsan rossz állapotba, akár kómába is kerülhetnek.

Mint megtudtuk, ennek a típusnak két fajtája van: az egyik az autoimmun, a másik az úgynevezett idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű. Az előbbi a gyakoribb, a betegség elején a vérből ki lehet mutatni a betegségért felelős antitesteket. Az 1-es típusú cukorbetegek jellemzően életük végéig inzulinra szorulnak, ez alól egyedül akkor mentesülnek, ha van mód hasnyálmirigy-transzplantációra.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a beteg sokat iszik, gyakran és sokat vizel, emellett fogyni kezd, pedig sokat eszik. Ez azért van így, mert a szervezete nem tudja hasznosítani a szénhidrátot.

Tudtad?

- a világban 10 másodpercenként hal meg valaki cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmény miatt?
- Magyarországon egy év alatt 3658 embernek kellett amputálni a lábát cukorbetegség következtében?

2-es típusú diabétesz – visszafordítható a folyamat

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban alakul ki, főleg elhízottaknál, illetve nem túlsúlyos, de inzulinrezisztens felnőtteknél. A diabétesznek ez a típusa azonban ma már gyermekeknél is egyre gyakoribb, ami komoly probléma, mert rendszerint a gyerekkori elhízás szövődménye.

A 2-es típusú cukorbetegség felnőttkorban alakul ki, életmódváltással és gyógyszer szedésével visszafordítható a folyamat Forrás: Shutterstock

A 2-es típusú cukorbetegség felismerése idején inzulinkezelésre rendszerint még nincs szükség, első körben elég az életmódváltás, elegendő a diétára és testsúlyra, a testmozgásra való odafigyelés.

Emellett metformin hatóanyagú gyógyszerek adása jön szóba, ebből a típusból már nagyon sokféle elérhető. Ha az életmódváltás és kezelés hatására a testsúly jelentős mértékben csökken, a 2-es típusú cukorbetegség vissza is fejlődhet egy korábbi pre-diabétesz stádiumba, ami hatalmas különbség az 1-es típushoz képest, amelyből nincs visszaút.

Fontos a megelőzés

A cukorbetegség megelőzésében fontos a finomított szénhidrátok csökkentése, a rendszeres testmozgás és a változatos étrend: hal, szárnyasok, gyümölcs, zöldség, rostok.

A 2-es típusú cukorbetegség alattomos betegség, gyakran csak akkor veszik észre, amikor már kialakultak a szövődményei. Például szemvizsgálatnál, vagy a vesefunkció romlása miatt, amikor a háttérben meghúzódó diabétesz már évek óta fennáll.

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei

- látásromlás, súlyos esetben vakság
- szív- és érrendszeri problémák
- a láb ereinek és idegeinek károsodása
- veseelégtelenség

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a látásromlás, súlyos esetben a vakság Forrás: Shutterstock

Egyre gyakoribb gyermekek körében is a 2-es típusú cukorbetegség

Az okok között a helytelen táplálkozás és táplálás jelentős szerepet tölt be. Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet. Minden tizedik, félévesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig elhízott – mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

Bár a betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, a hajlamosító tényezők között fontos kiemelni a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot és az ezek következtében kialakuló elhízást.

A szülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában, hiszen sok esetben azokhoz az ételekhez nyúlunk a felnőtt életünkben is, amelyeket gyerekként megszerettünk.

A betegség megállapításához vérvétel szükséges, amit legalább egyszer meg kell ismételni, laboratóriumban kell kiértékeltetni. Az ujjbegyes vércukorszint-mérés akkor számít sokat, amikor a laboreredmények alapján már biztosan fölállították a diagnózist. Az otthoni mérés a mindennapokat teszi könnyebbé, segíti, hogy a beteg jól szervezhesse életét, be lehessen állítani a gyógyszer, illetve az inzulin adagolását. A mérés gyakorisága a betegség súlyosságától függ, de szerencsés minél gyakrabban ellenőrizni a szinteket, mert abból derülhet ki, hogy a szervezet hogy reagál az egyes élelmiszerekre. Panasz esetén mindenképpen mérni kell a vércukorszintet, emellett javasolják, hogy a cukorbetegek reggel, éhgyomorra is szúrják meg az ujjbegyüket. Van, akinek naponta többször, minden nagyobb étkezés előtt és után át kell esnie ilyen teszten, és van, akinek éjszaka is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.