A legtöbb gyermek megtapasztalja legalább egyszer a kellemetlen fejtetvességet. A probléma kínos, ugyanakkor nem szabad tabuként kezelni. Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekükre és minél előbb kezeljék a tetvességet. Nézzük, mit kell ezekről az apró rovarokról tudni!

Nem ugranak

Tévhit, hogy a tetvek ugrani tudnak. Az apró kis rovarok rendkívül gyorsan tudnak mászni, így egyetlen gyermek is képes rövid időn belül megfertőzni társait.

Nem az ápolatlanság jele

A tetvek rendszeres hajmosás mellett is megjelennek, ugyanis a tiszta, ápolt fejbőrt kedvelik. Így tehát nem elég csak megmosni a gyerekek haját, rendszeresen ellenőrizni is kell, vannak-e benne tetvek.

Gyorsan szaporodnak

A tetvek nagyon gyorsan szaporodnak, a párosodás után 24 órával már elkezdik lerakni a petéket, és emiatt pár nap alatt több száz tetű is megjelenhet a gyermek fejbőrén – írja aNapidoktor.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock

A lányokat jobban kedvelik

A lányoknak édesebb a vére, ezért őket jobban kedvelik a tetvek. Ráadásul a hajuk is hosszabb többnyire, mint a fiúknak, ezáltal könnyebb átjárhatóságot adnak a rovaroknak.

A szülő felelőssége

Nagyon fontos tudni, hogy a szülő felelőssége gondoskodni arról, hogy a gyermeke ne legyen tetves. Amennyiben észlelte a rovarok jelenlétét, azok maguktól nem fognak elmenni, mindenképp szükség van gyógyszertári irtószer használatára.