Influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációja segíthet a koronavírussal fertőzötteken.

Thaiföldi orvosok sikeresen kezeltek súlyos új koronavírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával, az első eredmények jelentős javulást mutatnak a betegeknél a kezelés után 48 órával - számolt be róla az MTI.

A bangkoki Rajavithi Kórház orvosai közölték, hogy új megközelítésük a koronavírus kezelésében javította a gyógyításuk alatt álló több beteg, köztük egy 70 éves kínai nő állapotát, akinél 10 napja diagnosztizálták a koronavírust.

A lopinavir és ritonavir HIV-ellenes szerek és nagy dózisban az oszeltamivir influenza elleni szer alkotja a gyógyszeres kezelést.

"Nem gyógyítja meg a beteget, de jelentősen javít állapotán. A 10 napja pozitív vírustesztű betegeknél a kombinált gyógyszer alkalmazása után 48 órával negatív lett a vírusteszt" - mondta Kriangska Atipornwanich, a kórház tüdőgyógyásza újságíróknak.

A koronavírus terjedése miatt szájmaszkot visel egy turista a párizsi Eiffel-toronynálForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

"Jók a kilátások, de még több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez lehetséges-e alapkezelésként" - tette hozzá.

Kínai orvosok is alkalmazzák már a kombinációt a koronavírus elleni harcban. A három gyógyszer úgy tűnik, javítja a kezelés hatékonyságát - mondták a thai orvosok.

Az orvosok elmondták azt, is hogy egy beteg esetében a gyógyszerkombináció allergiás reakciót váltott ki.

"Nemzetközi gyakorlatokat követünk, de orvosaink növelték az oszeltamivir vírusellenes gyógyszer mennyiségét" - mondta Somsak Akkslim, a kórház egyik igazgatója.

Thaiföldön eddig 19 új koronavírusos megbetegedést észleltek. Közülük nyolcan már felépültek, 11-en még kórházban vannak.