PMS: Ez történik a szervezeteddel azokon a napokon

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2020 menstruáció ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma rengeteg nő életét keseríti meg. Ez a havi vérzést megelőző néhány, jellemzően 7-10 napban, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkező tünetegyüttes a hormonálisan aktív nők 80 százalékát érinti. És míg egyesek számára csak kellemetlen tünetekről van szó, mások sokkal jobban szenvednek ez alatt az időszak alatt. A PMS kialakulásának oka egyelőre pontosan nem tisztázott, de sok minden szerepet játszhat benne.

1. Hormonális okok

A női ciklust az ösztrogén, vagyis tüszőhormon, valamint a progeszteron, magyarul sárgatesthormon vezérli. A havi vérzés közeledtével ezeknek a szintje lecsökken, általában ekkor jelentkeznek a PMS tünetei is, és főként azért, mert valamilyen oknál fogva a női hormonrendszer kényes egyensúlya – melynek szabályozása az agyban történik – felborul.
Megemelkedhet a prolaktin hormon, amit más néven anyasági hormonnak is neveznek, mivel régebben csak a tejelválasztásban tulajdonítottak neki jelentőséget. Mára azonban kiderült, hogy a prolaktinszint növekedése csökkenti a sárgatesthormon, vagyis a progeszteron termelődését, ezzel pedig felborítja a hormonrendszer egyensúlyát. Ez tehető felelőssé a PMS tüneteinek kialakulásáért.

Az endorfin tartósan alacsony szintje is előidézheti a PMS-t. Ez a hormon általában stressz hatására termelődik, és az a szerepe, hogy csillapítsa a fájdalmat, és megemelje a fájdalom ingerküszöbét.

A hormonrendszer felborult egyensúlya tehető felelőssé a PMS tüneteinek kialakulásáért Forrás: Shutterstock


2. Egyéb okok

A PMS kialakulása többnyire a női hormonháztartásban bekövetkezett zavarral függ össze, de a hormonokon kívül más is okozhatja. A táplálkozásnak is lehet szerepe a tünetek kialakulásában, nem véletlen, hogy sok nő számára már az is a panaszok enyhülésével jár, ha az étkezési szokásain változtat. Emellett a mozgáshiányos életmód és a sok stressz is kiválthatja a premenstruációs szindrómát, hiszen az állandó feszültség nagyon könnyen felboríthatja a szervezetünk egyensúlyát és a bioritmusunkat is, ám mindez rendszeres testmozgással jól kiküszöbölhető.


A PMS-nek ma már több mint 150 tünetét tartják számon, íme, a leggyakoribbak:

  • Hangulatingadozás: depresszió, levertség, szorongás, feszültség, ingerlékenység, düh
  • Mentális nehézségek: alacsony koncentrációs készség, döntési bizonytalanság vagy döntésképtelenség
  • Fájdalom különböző testrészekben: fejfájás, emlőfeszülés, ízületi és izomfájdalmak
  • Idegrendszeri gondok jelentkezése: alvászavarok, álmatlanság, aluszékonyság, étvágytalanság, falánkság, ólmos fáradtság, „ügyetlenség", szédülés, paresztézia (hangyamászás érzése)
  • Gyomor- és bélpanaszok: hányinger, hasmenés
  • Vegetatív panaszok: fokozott verítékezés, szapora szívverés, erős szívdobogás
  • Vízvisszatartás: ödémaképződés („vizesedés"), testsúlynövekedés
  • Bőrproblémák megjelenése: pattanások megjelenése, zsíros bőr és haj
A PMS gyakori tünetei közé sorolható a fájdalom különböző testrészekben: fejfájás, emlőfeszülés, ízületi és izomfájdalmak Forrás: Shutterstock

A PMS kezelése

Mivel a szindrómának szerteágazó tünetei vannak, és a kiváltó ok is egyénenként változik, ezért nincsen egységes terápiás módszer a tünetek enyhítésére. Elsősorban orvosi kivizsgálás javasolt, de mi magunk is megtehetünk egy-két dolgot azért, hogy csökkentsük a fájdalmunkat. Elsősorban a táplálkozáson érdemes változtatni: az alkohol és a finomított lisztből készült termékek elhagyása, a koffeinbevitel csökkentése, a vércukorszint egyensúlyban tartása, és a rostbevitel növelése a javasolt. A rendszeres testmozgás is javíthat az állapotunkon, hiszen elősegíti a hormonháztartás egyensúlyának a fenntartását, valamint a stressz levezetésére is kiváló. Ezek mellett kipróbálhatunk olyan gyógynövény-tartalmú készítményeket, amelyeket kifejezetten ezeknek a tüneteknek az enyhítésére kínálnak: a barátcserjéből készült tabletták hatóanyagai pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozó rendszer működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.