A legtöbbször hangoztatott érvek a maszk viselése ellen

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 szájmaszk karantén egészség Testről és lélekről koronavírus sebészi maszk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mostanra egyértelművé vált, hogy a maszkviselés igenis ajánlott, ha valaki közterületen tartózkodik és szinte kötelező, ha boltba, gyógyszertárba vagy olyan helyre megy, ahol elkerülhetetlen a többi emberrel történő érintkezés. Mégis sokan idegenkednek tőle, úgyhogy érdemes jobban megvizsgálni, melyek a legtöbbször hallott érvek a maszkviselés ellen és mivel cáfolja ezeket a Magyar Orvosi Kamara.

Azt érdemes leszögezni az elején, hogy a maszkok hordása nem feltétlenül az egyén védelmét szolgálják, tehát az egyszerű sebészi vagy szövetmaszkok csak csökkentik az esélyét annak, hogy a viselőjük megfertőződjön, de meggátolni teljes biztonsággal nem tudják. A lényegük inkább abban rejlik, hogy magunktól és az esetlegesen általunk hordozott betegségtől óvják meg a környezetünket. Ebből következik viszont, hogy

ha mindenki felveszi a maszkot, azzal megvalósul a kollektív védelem,

hiszen az én maszkom téged véd, a te maszkod pedig engem.
A maszkviselés előnyeiről részletesebben egy másik cikkben lehet olvasni, de most lássuk, vajon melyek a leginkább hangoztatott ellenérvek?

Ha mindenki felveszi a maszkot, azzal megvalósul a kollektív védelem Forrás: Shutterstock
A sebészi és szövetmaszkok bizonyítottan csökkentik a fertőződés esélyét Forrás: Shutterstock


Persze biztosan sok érv felhozható még a maszkok hordása ellen, de mindig érdemes egyrészt tájékozódni a források hitelességéről, másrészt pedig mérlegelni, mert meglehet, hogy 3 megdönthetetlen érv szól valami ellen, de ha mellette 13 nyomós indokot lehet felsorakoztatni, akkor az a 3 ellenérv mit sem ér...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.