Közel 18 ezer embert tesztelnek koronavírusra május elején

Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library -
COVID-19 tesztelés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-jétől négy hazai orvosképző intézet. A cél az, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. Csak a magánháztartásban élő személyeket választják ki a statisztikusok. A meghívott résztvevőknek nagy szerepük van abban, hogy elmenjenek a szűrésre, mivel egy a KSH által kiválasztott személy 50–100 ezer embernek az adatait képviseli. Tehát minden olyan személy, aki nem megy el, ennyivel csökkenti a vizsgálat adatait.

A tervezett meghívott létszámból lehet egy országos mintát kapni. Az eredmények alapján könnyebb lesz megmondani, hogyan érdemes kezelni a járványt a következő hónapokban. A vizsgálatot a Semmelweis Egyetem vezetésével négy hazai orvosképző végzi. A szűrővizsgálatot az úgynevezett PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, a vizsgálat nem jár fájdalommal - írja a Bors.

Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Emellett vért is vesznek, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. Május 1. és 14. között előre meghatározott helyszíneken: háziorvosi rendelőkben, járóbeteg-ambulanciákon és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon kaptak értesítést az egyetemektől. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik, hogy az idősebbeknek vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat.

A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes. Az tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.