természetes gyógymód bőrprobléma magazin étkezés akne pattanás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különféle bőrproblémákkal a legtöbb ember szembesült már, ha máskor nem is, de kamaszkorában biztosan. Tizenévesen általában a kisebb vagy nagyobb pattanások jelentik a legfőbb gondolt, ám vannak, akiknél a serdülőkoron túl is bosszúságot okoznak az apró, gyulladt dudorok.

A legtöbb bőrproblémára, így a pattanásokra is akad valamilyen mesterséges, gyógyszertárban vagy drogériában megvásárolható készítmény, amely csodás és gyors javulást ígér. Az alkalmazás során azonban sokszor egyáltalán nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket ezek a készítmények. De vajon miért? Ennek az az egyszerű oka, hogy ilyenkor általában csak a tünetet kezeli az a bizonyos termék, ám a bőrproblémát kiváltó okot nem. Holott az igaz javulás kulcsa pont ez lenne!

A pattanásos bőr kialakulása

A pattanásokat a túlzott faggyútermelés okozza,

amelyért a – mindkét nemben megtalálható! - férfi nemihormonok, az androgének felelősek. Serdülőkorban, de nőknél közvetlenül a menstruáció előtt is, ezeknek a hormonoknak a szintje hirtelen megugrik, serkentve a faggyútermelődést. A faggyúmirigy váladéka a szőrszál tövéhez ürül, melytől a szőrtüsző elzáródhat, begyulladhat és már kész is a pattanás!

A pattanásokat a túlzott faggyútermelés okozza Forrás: Shutterstock


A problémát csak súlyosbítja, ha a táplálkozásunk nem megfelelő

és túl sok sót viszünk a szervezetünkbe vagy éppen valami fontos kimarad az étkezésünkből. Az egyoldalú vagy tápanyagokban szegény ételek nagyban ronthatnak a pattanásokra hajlamos bőr állapotán, így érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk.

Belső megoldás a pattanások ellen

Általánosságban elmondható, hogy aki problémás bőrrel küzd, az fogyasszon teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, sok zöldséget és gyümölcsöt valamint sovány húsokat.

Kicsit bővebben...

Az aknék hatékony ellenszere az A-vitamin, amely rengeteg pattanásokra kifejlesztett gyógyszerben is megtalálható, ám amelyet a táplálkozás segítségével is bejuttathatunk a szervezetbe, ha halat, tojást, májat, sötétzöld, sárga, narancssárga, piros zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.

A cink és az E-vitamin szintén hatásos lehet, előbbi jó hatással van a hormonháztartásra és akárcsak az E-vitamin segíti a sebek gyógyulását. Cinkben gazdag például a hús (sertés, marha, csirke), a tojás, a bab és a tenger gyümölcsei, míg a növényi olajok, mogyoró, mandula, levélzöldségek sok E-vitamint tartalmaznak.

E-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock


A B6-vitamin leginkább a menstruáció előtt és alatt megjelenő pattanások kezelésére alkalmas, mivel elősegíti a hormonális egyensúlyt, így a „pirosbetűs" napok környékén érdemes halat, baromfihúst, csicseriborsót, burgonyát, banánt és avokádót fogyasztani.

Szintén fontos, hogy aki ilyen bőrproblémákkal küzd, az naponta legalább 2 liter folyadékot igyon, amely lehet tiszta víz vagy akár gyógytea is. Utóbbiból a közönséges galaj tea igazán hatásos lehet, napi egy csészével fogyasztva, de akár lemosóként is használható.

Ne csak külsőleg tegyünk a pattanások ellen, különféle krémek, ecsetelők, arclemosók alkalmazásával, de válogassuk meg az ételeinket is, mert ha jól döntünk és a megfelelő tápanyagokkal látjuk el a szervezetünket, meg is előzhetjük ennek a kellemetlen bőrproblémának a kialakulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.