Száraz, viszkető, hámló bőr - ez ekcéma is lehet

hámlás viszketés dermatitis ekcéma bőrprobléma magazin egészség atópiás dermatitis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ekcéma vagy dermatitis sok ember életét megkeseríti. A száraz, viszkető, vörös, sokszor érdes és hámló bőrfelület némelyeknél csak enyhébb formában jelentkezik és „csupán kellemetlen", míg másoknál komoly életminőséget rontó tényező, amellyel nagyon nehezen lehet együtt élni.

Az ekcéma jellemzői

Az ekcéma egy idült bőrgyulladás, amely leggyakrabban a kéz és láb hajlataiban, az arcon, a kézfejen vagy a csuklókon jelenik meg és erős viszketéssel jár. A viszketés mellett jellegzetes tünete a kivörösödött, hámló, pikkelyes bőrfelület, de apró hólyagok, sőt bőrmegvastagodás is kísérheti.

Előidézheti valamilyen étel, pollen, állatszőr vagy egyéb olyan anyag, amely allergiás reakciót vált ki.

Az erős vegyszerek például a legtöbb embernél irritációt okoznak, de bizonyos egyének már az egyszerű mosóport sem tudják tolerálni. S ha ez még mind nem lenne elég, létezik az ekcémának egy olyan típusa is, amely egyszerűen genetikailag kódolt, ez az atópiás dermatitisz.

Az ekcémát előidézheti például valamilyen étel, pollen, állatszőr vagy erős vegyszerek Forrás: Shutterstock


Mit tehetünk az ekcéma ellen?

  • Az ekcémát okozhatja valamilyen allergén fogyasztása vagy bizonyos anyagokkal való érintkezés, így ha bebizonyosodik, hogy mi a probléma forrása, azt mindenképpen kerülni kell.
  • Érdemes a ruhákat érzékeny bőrre kifejlesztett mosószerekkel mosni vagy valamilyen természetes anyagot használni a tisztításukhoz (pl. mosódió).
  • Kerülni kell az illatosított termékeket is (pl. tüsfürdő, szappan, testápoló), mert ezek sok esetben irritálják a bőrt.
  • Vegyszerekkel csak akkor dolgozzon, aki ekcémás, ha előtte gumikesztyűt húzott. Előfordul, hogy valaki a gumikesztyűre is allergiás, ilyen esetben először egy cérnakesztyűt kell felvenni és csak utána a gumikesztyűt.

Bizonyos táplálékkiegészítők jó hatásfokkal enyhítik az ekcémás tüneteket, ráadásul hosszú időn át szedhetőek, így a kiújulást is meggátolhatják.

Halolajak: a bennük található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően enyhítik a bőr gyulladását és a viszketést.
Ligetszépeolaj: akárcsak a halolaj, ez is jótékonyan hat a kipirosodott, gyulladt, viszkető bőrre és a vegetáriánusok is szedhetik.
Cink: a zsírsavak felhasználásához elengedhetetlen, emellett pedig erősíti az immunrendszert, hosszú távon szedve azonban rezet is ajánlott fogyasztani mellé.
E-vitamin: a bőr vitaminja, amely enyhíti a szárazságát és a viszketést is.
Szőlőmagkivonat: antioxidáns flavonoidokban gazdag, amelyek gátolják a test allergiás reakcióit.
Kamilla: gyulladáscsökkentő hatású, így krémként alkalmazva enyhíti a viszketést és a berepedezett bőr miatti fájdalmat.

Bizonyos táplálékkiegészítők jó hatásfokkal enyhítik az ekcémás tüneteket Forrás: Shutterstock


Az ekcémát felerősítheti a száraz levegő, a túlzott napozás, a stressz, de a dermatitiszhez hasonló tüneteket okozhat - a fentieken túl - akár vérellátási zavar is vagy lábverőér-szűkület, így ha az alsó végtagokon – főleg a bokán – jelentkeznek a pikkelyesen hámló foltok, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.