Házi praktikák ajakherpesz ellen

Forrás: Shutterstock -
praktika ellen házi magazin ajakherpesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ajakherpeszt a Herpes simplex I. elnevezésű vírus okozza, amiről nem is gondolnánk, hogy manapság mennyi ember mindennapjait keseríti meg, a kellemetlen tüneteiről nem is beszélve. Vannak, akik életükben pusztán csak 1-2 alkalommal tapasztalták meg, hogy milyen kínos ismertetőjelei vannak ennek a vírus fajtának, vannak, akik a herpesz tüneteivel szinte alig vagy egyáltalán nem találkoztak és legfeljebb vírushordózóként adják tovább másoknak a herpeszt és vannak, akiknek évente több alkalommal is megkeseríti a mindennapjait ez a rendkívül irritáló, és esztétikailag korántsem üdítő látvány.

Aki életében találkozott már herpesszel, annak ismerősek lehetnek az alábbi tünetek: égető, bizsergő, fájdalmas érzés az ajkakon, vagy a száj környékén, amiután nem sokkal apró pici hólyagok jelenek meg az adott területen. Ezek a hólyagok megduzzadnak majd kellemetlen érzések közepette kifakadnak és jobb esetben 7-10 nap alatt visszahúzódnak. Vannak gyorsabb lefolyású esetek és előfordul olyan, hogy a vírusos hólyagokat levertség, láz, erős fájdalom kísér.
Aki régóta szenved a herpesztől az tudja, hogy számtalan gyógyszer és kenőcs létezik már, ami megszűntetni nem, de csökkenteni és enyhíteni képes a tüneteket, viszont nemcsak kemikáliákkal tehetünk a herpesz ellen, hanem vannak olyan természetes gyógymódok, otthon is bevethető praktikák, melyek jó időre segítenek elűzni a herpeszt az életünkből.

A herpesz tünetei tünetei: égető, bizsergő, fájdalmas érzés az ajkakon, vagy a száj környékén, amiután nem sokkal apró pici hólyagok jelenek meg az adott területen Forrás: Shutterstock

Teafaolaj
A teafa egy Ausztráliában őshonos növény, amelynek a leveleiből nyerik a rendkívül erős fertőtlenítő, parazitaölő és gyulladáscsökkentő olajat. A teafaolaj több, mint 80 szerves alkotóelemből áll, melynek hatóanyagai úgy fejtik ki jótékony hatásukat, hogy közben nem irritálják a nyálkahártyát és nem károsítják a szöveteket.
Gyulladáscsökkentő, baktérium – és gombaölő hatása miatt számos gyógyászati és kozmetikai szer alapja, fertőtlenítő hatását már a 18. században ismerték. A gyógyszertárban kapható 100%-os teafaolajok a leginkább ajánlottak a herpeszvírus ellen. A teafaolajat már akkor érdemes használni, mikor csak a kezdetleges tüneteket (viszkető, égő érzés, pirosság) tapasztaljuk, ilyenkor pár csepp elég az olajból a pirosodó felületre, amit célszerű óránként megismételni.
Tipp: A teafaolaj nemcsak a herpesz kialakulásának megelőzésében kiváló, hanem pattanások, szemölcsök és gombás fertőzések kezelésére is javasolt.


Citromfű
A citromfű a menták csoportjába tartozó olyan gyógynövény, amely elősegíti a hólyagos sebek gyógyulását. Ez az egyetlen olyan természetes anyag, amelynek jótékony hatása kutatások által is alátámasztott. A gyógynövényben található polifenoloknak köszönhetően a citromfű vírus – és herpeszellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Vannak citromfüvet tartalmazó kenőcsök is, de a leghatékonyabb és otthon is elkészíthető forma, ha teafőzetet készítünk belőle és egy vattapamacs segítségével már az égő, bizsergő érzés megjelenésekor teszünk a kezelendő felületre és ezt többször megismételjük.

A citromfű elősegíti a hólyagos sebek gyógyulását Forrás: Shutterstock


Fokhagyma
A fokhagyma magas antioxidáns és szeléntartalmának köszönhetően elsőszámú immunerősítőként és vírusölőként tartjuk számon. Az egyik leghatékonyabb módszer herpesz ellen, amit tanácsos kellemetlen szagának tompítása érdekében mézzel együtt fogyasztani (egy kanál mézben összenyomkodunk egy gerezd fokhagymát). Mindennapos fogyasztása nemcsak a herpesz vírus ellen kiváló, hanem segíti az immunrendszer megerősítését, aminek köszönhetően ellenállóbbak a különféle megbetegedésekkel szemben.


Jégkocka
Ha az égő, bizsergő, fájdalmas érzés megjelenik, érdemes jégkockával hűteni a bőrfelületet. A jeges borogatásnak köszönhetően csökken a vírus aktivitása és elkerülhető a hólyagok megjelenése. Ha már későbbi fázisban, a hólyagok megjelenésekor alkalmazzuk a jégkockát, akkor sincsen baj, hiszen a jegeléssel a hólyagok kifakadását, váladékozását is megakadályozhatjuk.

Érdemes jégkockával hűteni a herpeszes bőrfelületet Forrás: Shutterstock


Cink
A hatásos herpesz ellenes módszerek mellett a megelőzésre is érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Laboratóriumi vizsgálatok szerint napi 15 milligram cink meggátolja a vírus szaporodását. Ez az ásványi anyag nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem az ajkak és a szájüreg felszíni szöveteit, így érdemes naponta szedni belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.