Szemed világa: ezeket tedd meg a látásodért

Forrás: Shutterstock -
magazin egészség látás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőrünk, a hajunk vagy a fogunk védelmére nagy hangsúlyt fektetünk, és igyekszünk a lehető legjobban ápolni ezeket a területeket. Ám van, egy testrészünk, ami nagyon is fontos, de mégsem foglalkozunk vele tudatosan eleget, ez pedig a szemünk. A látásunk is igényel némi gondoskodást és odafigyelést, hiszen ez az egyik legösszetettebb érzékszervünk, a külvilágból származó információk 60-80 százalékát a szemünk továbbítja az agyunkhoz. Az érzékelésünk alapvetően vizuális ingerekre épül. A szem is képes öregedni, de ezt is tudjuk késleltetni egy kis odafigyeléssel. Íme néhány tanács, hogyan őrizheted meg szemed egészségét!

Figyelj oda, mit eszel!
A szemnek is szüksége van különböző vitaminokra és tápanyagokra, hogy a lehető legoptimálisabban működjön. Ha szeretnénk ezen érzékszervünknek biztosítani azt, amire szüksége van, figyeljük az elegendő A-, C-, E-vitamin bevitelre. Ezen kívül az étrendünk legyen gazdag béta-karotinban, cinkben, szelénben. Az omega-zsírsavak szintén erősítik szemünket. Ajánlott lila káposztát, sárgabarackot, kelkáposztát, spenótot, lencsét, tökmagot, halféléket, marhahúst, citrusféléket, bogyós gyümölcsöket, sárgarépát fogyasztani rendszeresen.

Az omega-zsírsavak szintén erősítik szemünket Forrás: Shutterstock

Kell egy kis pihenő.
Sajnos a számítógépes munka nem igazán kedvez szemünk egészségének, viszont a mai világban rengetegen ülnek napi nyolc órát vagy akár többet is a monitor előtt. Nekik nagyon fontos, hogy tudatosan odafigyeljenek a kisebb szünetek beiktatására. Elég, ha óránként néhány perc erejéig elemeljük tekintetünket a képernyőről, és a távolba nézünk, vagy kicsit lehunyjuk a szemünket. Jól eshet a fáradt szemnek, ha az előtte összedörzsölt, felmelegített tenyeredet finoman ráhelyezed. Szakértők javasolják a kifejezetten monitorhasználathoz készített szemüvegeket, melyek a káros ibolya-kék fény ellen védenek.
Igyekezz figyelni arra, hogy pislogj miközben a monitort bámulod. De a szem pihentetéséhez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű alvás is.

Tornázz a szemeddel!
Egy kis torna kiválóan alkalmas, hogy megőrizd a szemek egészégét, és késleltesd az időskori látásromlást. Nem kell órák hosszat tartó „edzésre" gondolni, ez csupán pár perces elfoglaltság reggel és este.
Egyenes fejtartással nézz jobbra, fölfelé, balra, majd lefelé csak a szemgolyód mozgatásával. Majd kösd össze a pontokat, és nézz körbe. Ezután a hüvelykujjadat emeld az orrod elé tíz centire, fókuszáljunk rá, és végül ismételd meg a szemkörzést.

Egy kis torna segít megőrizni a szemek egészégét, és késlelteti az időskori látásromlást Forrás: Shutterstock

Fel a szemüveggel!
Ha úgy érzed, nem látsz jól távolra vagy közelre, ne légy hiú, muszáj lesz szemüveget vagy kontaktlencsét viselned, mert különben csak romlani fog a helyzet, illetve sokkal hamarabb elfárad a szemed, és a fejed is megfájdulhat. Nem beszélve arról a kellemetlenségről, hogy gyakorlatilag nem látsz rendesen, ez pedig sok mindenben akadályoz. Ha ezt tapasztalod, keress fel egy szakembert és vizsgáltasd meg a szemed. Alapvetően érdemes évente szűrővizsgálatra járna, ha viselünk szemüveget, ha nem.

Óvatosan a napfénnyel!
Ahogyan a bőrünket is megvédjük az erős napsugárzástól, a szemünkről sem feledkezhetünk meg. A napszemüveg viselése nem csak kényelmi szempont, vagy divathóbort, hanem egészségügyileg is javasolt, mert akár hiszed, akár nem, ha nem gondoskodsz szemed megfelelő UV védelméről az hosszútávon maradandó károkat okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.