Elérkezett a "Movember" hava: rendkívül fontos az éves urológiai szűrés

Forrás: -- -
urológia prosztata férfi November
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A "Movember" mozgalom néhány éve jelent meg hazánkban, és november hónapban a férfiegészséghez szorosan kapcsolódó urológiai szűrésekre hívja fel a figyelmet.

A "Movember" kampány a modern marketing módszereivel és a reklám eszközeivel hívja fel a figyelmet a férfiak szűrővizsgálatára. Az akció rendkívül sikeresnek mondható, hiszen a kampányidőszak alatt valóban többen jelentkeznek prosztatarák-szűrésre, mint az év többi hónapjában.

Forrás: --

Novemberben ingyenes szűrővizsgálatokat is szerveznek, ráadásul hétvégén is, hogy a hétközben elfoglaltabb férfiak is el tudjanak menni. Tudnunk kell, hogy a prosztatarák a férfiak egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegsége, amelyet akkor tudnak hatékonyan gyógyítani, ha időben felismerik.

Ezzel együtt Magyarországon még mindig kevés férfi jár prosztatarák-szűrésre, a Movember mozgalom viszont segíthet abban, hogy ez rendszeressé váljon.

A szűrés a kor előrehaladtával erősen ajánlott, tünetmentesség ideje alatt is:

„45-50 éves kor fölött évente célszerű elvégezni, mert ez a gyors és egyszerű vizsgálat lehetővé teszi a prosztatarák olyan korai stádiumban való felismerését, amikor még semmifajta vizelési panasz vagy egyéb más testi tünet nem kíséri a kezdeti stádiumú betegséget" - árulta el Dr. Bánfi Gergely urológus, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa.

Dr. Bánfi Gerely Forrás: Life.hu

Ezekhez a szűrésekhez két alapvizsgálat tartozik. Az egyik a PSA, azaz a prosztataspecifikus antigén (melynek emelkedése a prosztatarák kialakulását jelezheti) meghatározása vérvétellel. A másik alappillér pedig a prosztata végbélen keresztül történő megtapintása, ami a közhiedelem szerint kínokkal járó vizsgálat. A valóságban azonban az egész művelet pár másodpercet vesz igénybe, és egy kis kellemetlenségnél nem jelent nagyobb terhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.