Valós veszély az orrcseppfüggőség: vedd komolyan a használati utasítást

Forrás: Shutterstock -
orrcsepp nátha függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki volt már náthás orrcsepphasználattal és anélkül is, pontosan tudja, a patikában, drogériában kapható szerek megváltással felérő gyors enyhülést jelentenek orrfolyás és orrdugulás esetén is. Ám a tünetmentességért - ha nem vagyunk elővigyázatosak - nagy árat fizethetünk. Komoly problémánk lehet abból, ha túlságosan hosszú ideig alkalmazzuk az orrspray-ket, orrcseppeket, sőt akár komoly függőségünk is kialakulhat.

Az orrcseppet általában felső légúti megbetegedésekkor használjuk, leginkább az éjszakai órákban, amikor az orrdugulástól nem kapunk levegőt és aludni sem tudunk. A nátha azonban általában 5-7 nap alatt elmúlik, és ha ezzel egyidőben mi is letesszük a cseppeket, semmi bajunk nem lesz tőle. Ám ha az orrdugulás oka nem szezonális vagy vírus okozta felsőlégúti betegség, hanem például egy hosszabban tartó allergia, akkor könnyen rá is szokhatunk, sőt, gyakori, hogy egyre nagyobb adag kell a kívánt hatás eléréséhez. Egy ponton túl azonban már az emelt adag sem segít és pillanatok alatt ördögi körben találjuk magunkat.

Először csak azt vesszük észre, hogy mintha kicsit gyakrabban kellene használni, mintha rövidebb ideig hatna a "csodaszer". Ez így is van, minél többet használjuk, annál kevesebb ideig áll fenn az érösszehúzó hatása, ami tulajdonképpen a tüneteket csökkenti.

Ha az orrdugulás oka például egy hosszabban tartó allergiás betegség, akkor könnyen rá is szokhatunk az orrcseppre Forrás: Shutterstock

De hogyan is működik ez? Az orr nyálkahártyája gyors duzzadásra és ernyedésre képes. Ha nem vagyunk betegek, akkor ez a folyamat a két orrüregben felváltva zajlik, és nem is veszünk tudomást róla. Ha betegek vagyunk, akkor azonban az orrnyálkahártya duzzanat tovább tart, ami ahhoz vezet, hogy eldugul az orrunk, és akkor nyúlunk az orrcseppekhez és orrspraykhez

Hogyan használd?

Ezekre a készítményekre nem véletlenül írják rá, hogy naponta hányszor és hány napig lehet alkalmazni őket. A huzamos ideig tartó használat úgynevezett szövetközi ödémát okozhat, ami az orrnyálkahártya tartós duzzanatához vezet. Ezért az előírásokat mindenképpen be kell tartani, ugyanis az orr nyálkahártyáját károsítják, és függőség kialakuláshoz vezetnek. Ha észrevesszük, hogy csak akkor akkor kapunk az orrunkon keresztül rendesen levegőt, ha a cseppeket vagy sprayt használjuk, jó eséllyel függők lettünk.

Ha azon kapjuk magunkat, hogy naponta akár több flakon tartalmát is elhasználjuk, gondoljunk arra, hogy valószínűleg függők lettünk Forrás: Shutterstock

Van megoldás!

Ha azon kapjuk magunkat, hogy orrcseppfüggők lettünk, ne szégyelljünk orvoshoz fordulni. Az első lépés az addig használt készítmények elhagyása, ami egy ideig valóban diszkomfortérzéshez vezet, de ezt nem lehet megúszni. Az orvosok egy kis időre általában receptre kapható allergia és idült orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére használatos, szteroidos orrspray-ket szoktak javasolni, de érdemes próbálkozni tengervizes sóoldatos orröblítéssel is. Vannak készítmények, amelyek segítik a nyálkahártya regenerációját. Összegzésül, ha már a függőség csapdájába estél, nem jelenti azt, hogy életed végéig orrcseppet kell használnod, kitartással és türelemmel hetek alatt rendbejössz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.