Kiderült, ettől függ, mennyire súlyosan hat ránk a koronavírus

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer betegség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatatók rájöttek, nem mindegy, hogy a koronavírus mekkora dózisban jut a szervezetünkbe, ez nagyban befolyásolja a betegség lefolyását. Ezenkívül az immunrendszerünk állapota is egy fontos tényező.

Sokáig keresték arra a választ, hogy miért van az, hogy valakinél tünetmentesen zajlik le a koronavírus, másnál pedig nagyon komolyan leterheli a szervezetet.

Kutatások most azt igazolják, hogy a szervezetbe került vírusmennyiségtől is függ a betegség lefolyása.
„Ha valaki alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, így egyáltalán nem lesz beteg. Ha nagyobb mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, de a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tünetekkel járhat. Tehát a kórokozók mennyisége nagyon fontos" – mondta Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ám nem elhanyagolható tényező az immunrendszer sem. Ugyanis a reakció a vírusra a B-sejteken, a T-sejteken és a fehérjéken múlik pécsi virológusok szerint.

A B-sejtek termelik az antitesteket, és emlékeznek rá az esetleges újrafertőződéskor.
A T-sejtek a már megfertőzött sejteket pusztítják, és gyulladást szabályozó fehérjéket termelnek, rajtuk múlik, hogy a koronavírus tünetmentesen vagy tünetekkel zajlik-e le – írta az Egészségkalauz.

Persze, ha egyéb alapbetegségek is fennállnak, az szintén befolyásolja a tüneteket, és a betegség súlyosságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.