A nők mumusa: a mióma - Lehet, hogy észre se veszed, de gyakran komoly panaszokat okoz

Forrás: Shutterstock -
mióma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nő az éves nőgyógyászati rutinvizsgálaton tudja meg, miómája van, ugyanis a méh jóindulatú daganata nagyon sok esetben nem okoz panaszokat. Ha azonban már kiderült, hogy göb vagy göbök alakultak ki a méhünkön, mit lehet és kell tenni? A válasz  a "semmit"-től a műtétig terjed... 

Mi az a mióma?

A mióma latin szó, és izomgöböt jelent. A mióma a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú daganat, melyet méhizomdaganatnak is szokás nevezni. Ez a tumor a női szervezet egyik leggyakoribb daganatfélesége, minden negyedik nő érintett. Kialakulásának okát nem lehet pontosan tudni, az azonban szinte biztos, hogy öröklődhet és az is, hogy a hátterében ösztrogéntúlsúly áll.

A mióma a női szervezet egyik leggyakoribb daganatfélesége, minden negyedik nő érintett Forrás: Shutterstock

A mióma több féle is lehet

A mióma fogamzóképes korban alakul ki, és általában rutinvizsgálaton veszik észre. Előfordulhat, hogy csak egy, máskor több kis daganat jelenik meg. A mérete is különböző, vannak pár milliméteresek, de akár gyerekfej méretűek is, egyesek nagyon lassan növekednek, mások hónapok alatt megkétszereződnek, triplázódnak, azonban a mérettől függetlenül szerencsére nagyon ritkán változik rosszindulatúvá. Ettől függetlenül, ha tudjuk, hogy miómánk van, azt időről időre ellenőriztatni kell. A mióma utóbbi 1-2 évtizedben kezdett egyre gyakoribbá válni, ezért a 21. század betegségének is hívják.

Mik a mióma tünetei?

Alhasi görcsök, nyomás érzése a hasban, kismedencei és deréktáji fájdalmak, sűrű vizelési inger, székrekedés, haspuffadás, hányinger, a menstruációs ciklus lerövidülése, rendellenes, erős vérzés. A vetélések mögött is gyakran mióma áll, elhelyezkedésétől függően és a teherbeesést is megnehezíti.

A mióma tünetei közé tartoznak az alhasi görcsök, nyomás érzése a hasban, kismedencei és deréktáji fájdalmak Forrás: Shutterstock

El kell-e távolítani?

A szakembereket a miómák eltávolításának szükségessége megosztja. Vannak, akik az egészen kicsi miómák esetén is a műtétet javasolják, bár azt tudni lehet, hogy sokszor újak keletkeznek a helyükön. Mások szerint ameddig nincs vele probléma, addig nem kell bántani, csak ha már túl nagy helyet foglal és vérzészavarokat és/vagy fájdalmat okoz.

A mióma terápiája


A legtöbb esetben és főleg kis méretű daganatok esetében már gyógyszeres terápiával is sikerek érhetők el, de emellett műtétre is sor kerülhet, ami több féle lehet. A hiszteroszkópos eltávolítás során a méh ürege felé növekvő miómát a hasüreg megnyitása nélkül távolítják el, a laparoszkópos eltávolítás esetében a hasüreg felé türemkedő göböket 4 db, 5-10 mm széles hasfali bemetszést követően, mikrosebészeti eszközök segítségével veszik ki. Már nem fogamzóképes nők esetében szóba jöhet a miómával a méh eltávolítása is, de csak akkor, ha nincs más lehetőség a mióma megszüntetésére. Azt azonban tudni kell, hogy a méhünkre idősebb korban is szükségünk van, akkor is, ha már nem szeretnénk vagy tudunk gyereket vállalni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.