Idegesség, kiborulás, fájdalom? Vess véget a menszesz-hisztinek!

Forrás: Shutterstock -
hangulatingadozás menszesz menstruáció magazin fájdalom ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az mindenki számára köztudott, hogy a nők érzékenyebbek lesznek a menstruáció idején, ami alatt nem csupán az érzelmeiket értjük. Bizony vannak olyan ételek, italok, melyek megkönnyítik ezt a pár napos, havonként ismétlődő periódust.

A menstruációt megelőző napokban és/ vagy alatta a legtöbb nő indokolatlan mértékben kívánja az édességet, amit a hirtelen lecsökkenő szerotoninszinttel, alacsony vércukorszinttel magyarázható. Amennyiben ez nem áll helyre, jön a legkisebb dolgon való kiborulás, a menszesz-hisztinek is nevezett állandó feszültség.

Az mindenki számára köztudott, hogy a nők érzékenyebbek lesznek a menstruáció idején Forrás: Shutterstock

Egyél egyszerre kisebb adagokat, de gyakrabban, és válassz természetes nassolnivalókat, mint a gyümölcs, aszalt gyümölcs.

Az idegesség azzal is enyhíthető, ha teljes kiőrlésű gabonákból álló ételeket fogyasztasz, méghozzá egy nap többször, kisebb adagokban. Erre a problémára az omega-3 zsírsavak is kiváló természetes „gyógymóddal" szolgálhatnak, mivel többek között idegnyugtató hatásuk is van. Csökkentsd a napi a koffeinfogyasztást, mivel ez növeli az érzékenységet és az érzelmi feszültséget. A kávé, tea, kakaó és csokoládé helyett ezeken a napokon válassz inkább gyógynövényes, zöld- vagy gyümölcsteát.

A vörös húsok és a tejtermékek elkerülése is ajánlott ebben a pár napban, mivel arachidonic-savat tartalmaznak, ami növeli a görcsökért felelős prosztaglandin hormon termelődését.

Az alhasi görcsök mellett sok nő szenved úgynevezett premenstruációs szindrómában, mely nagyon megnehezíti az életüket. A PMS okozhat többek között derékfájást, mellérzékenységet, puffadást, vízvisszatartást, depressziót, hangulatingadozást. Ennek enyhítésére érdemes egész hónapban biztosítanod a napi ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükségletet.

Az alkoholt érdemes teljesen elhagyni a menstruáció alatt, mivel vércukorszint ingadozást, vízvisszatartást és az alvás minőségének romlását eredményezheti.

Az alhasi görcsök mellett sok nő szenved úgynevezett premenstruációs szindrómában Forrás: Shutterstock

Ezeket fogyaszd a menstruáció alatt:

  • Magas vastartalmú ételek – A menstruáció alatt a szervezet vasszintje lecsökken, amit pótolni szükséges például hüvelyesek, sötét leveles zöldségek, magvak és diófélék formájában.
  • Halak – Az omega-3 zsírsavakban gazdag halakat érdemes előnyben részesíteni – mint a lazac vagy a tőkehal - azokon a bizonyos napokon, mivel képesek szabályozni a hormon- és a vércukorszintet.
  • Étcsokoládé – A nassolás a menstruáció velejárója, de a cukros édességek helyett válassz minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládét, ami egyrészt tele van antioxidánsokkal, másrészt csökkenti a kortizolszintet, amitől kevésbé leszel stresszes.
  • Víz – A puffadás és a vízvisszatartás elkerülésére a legjobb módszer, ha több vizet iszol, így serkentve a szervezetedet, hogy kihajtsa magából a felesleges vizet.

A menstruáció alatti rossz közérzet elkerüléséért tehát az ételek megválogatásával is sokat tehetsz, emellett azonban fontos, hogy megértésre találj. Hidd el, nem ülsz egyedül a piros betűs napok okozta érzelmi hullámvasútban, valamint a fájdalmadat sem kell rejtegetned. A menszesz a nők természetes velejárója, ebben a pár napban próbálj sokat pihenni, otthon lenni, hagyd magadnak, hogy kicsit bekuckózz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.