Így táplálkozz az alkatod szerint - 3. rész - Kapha típus

Forrás: Shutterstock -
ayurveda magazin kapha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vata, Pitta vagy Kapha? Melyik csoportba tartozol? Azonosítsd be magad, és tudd meg, hogy az ajurvéda szerint milyen étrendet kövess, illetve milyen mozgásformát végezz. Sorozatunk harmadik részében a Kapha típust mutatjuk be részletesebben.

Az Ajurvéda filozófiája szerint a külső és belső karakterjegyeink alapján mindannyian három testtípus egyikébe tartozunk, legalábbis az egyik dominál bennünk, akkor is, ha kevert típusok vagyunk. Tanai azt hirdetik, ha tudatosan, minden részletre odafogyelve a saját típusunknak megfelelően élünk, táplálkozunk, a nekünk kedvező mozgásformát választjuk, akkor jó esélyünk van megtartani és meghosszabbítani a testünk, a lelkünk és tudatunk egységét, egészségét. Ehhez persze tudnod kell, hogy mi a fő típusod, de nem nehéz kideríteni, ugyanis a külső jegyeid és a személyiséged is elárulja.

Hogy melyik típusba tartozol, az ebben a cikkünkben tesztelheted le.

A Kapha testalkata

A kapha erős felépítésű, sokszor teltkarcsú, kövérkés alkatú. Ha hízik, mindenhová, egyenletesen rakódnak rá a zsírpárnák, de talán a felsőtest és a has a legkritikusabb. Bőre sima, tiszta, puha, világos, fénylő, gyakran hideg és sápadt. Körme erős, rózsaszínű, domború. Ajka puha, húsos, rózsaszínű. Tekintete kedves, nyugodt. Mozgása lassú, kiegyensúlyozott, és szinte alig izzad.

A kapha erős felépítésű, sokszor teltkarcsú, kövérkés alkatú Forrás: Shutterstock

Tulajdonságai

Beszédstílusa lassú, megfontolt, nyugodt, de lényegre törő. Jó felfogóképességű, a hosszú távú memóriája nagyon jó, sokat elmélkedik. Laza életfelfogású, kedves, nyugodt, türelmes, önzetlen. Lassan és halkan beszél. Nehezen lehet kihozni a béketűrésből. Jól bírja a fizikai és szellemi megerőltetést, de hajlamos a lustaságra. Tisztelettudó, éles eszű. Sok barátja van. Konzervatív, megfontolt vérmérsékletű. Takarékos, jól bánik a pénzzel.

Ideális táplálkozásuk

Jól tűri az éhséget és a szomjúságot, de képes egyszerre bagyon sokat is enni. Általában keserű, csípős, forró és száraz ételeket fogyaszt. Mivel a hideg, víz elem dominál szervezetében, ő bártan ehet fűszeres ételeket, de fontos lenne, hogy délelőtt 10 és délután 6 óra között étkezzen. Javasolt számára a könnyű reggeli, vacsora, és minél több meleg étel fogyasztása hideg helyett, úgy mint a sütés, roston sütés, grillezés. Zöldségek közül a káposzta, karalábé, brokkoli, kínai kel, karfiol, kelbimbó, gyümölcsökből pedig a sötét bogyós szeder, áfonya számára ideális választás.

Javasolt számára a könnyű vacsora, és minél több meleg étel fogyasztása hideg helyett, úgy mint a grillezés Forrás: Shutterstock

Mozgásformájuk

Mindenféle sportot kedvel, ami erőteljes kihívással vagy határainak feszegetésével jár. Fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzen, és sportolás után szaunával erősítse a vérkeringését.

Sorozatunk első részében a Vatákról írtunk, a másodikban pedig a Pitta alkatúak jellemzőit ismertettük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.