Szlávik János: Ez alapján dől el, hogy ki, melyik vakcinát kapja

Fotó: Koncz Márton - Origo -
védőoltás Szlávik János egészség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János tiszta vizet öntött a pohárba a védőoltásokkal kapcsolatban. 

Szlávik János elmondta, hogy a koronavírus elleni védőoltások különbözőek, emiatt pedig nem mindenki számára megfelelőek. Van, amelyik nem javasolt idős betegnek és van, amelyik nem ajánlott krónikus betegségben szenvedőknek - írja a Ripost.

Az oltás előtt állók számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok.

Forrás: Shutterstock

"A gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének"

- magyarázza a főorvos.

Szlávik szerint az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal.

"Aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben. Az ismételt megbetegedés ritka, és még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél" - fogalmazta meg az infektológus.

A főorvos nagyon reméli, hogy a következő hetekben egyre többen fognak majd jelentkezni az oltásra. A védekezés szerint azért is rendkívül fontos, mivel a gyógyult betegek hosszú hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ezektől azonban megvédenek a vakcinák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.