Friss adatok: ekkora eséllyel fertőzhetnek a COVID oltáson átesett emberek

Forrás: MTI/Illyés Tibor -
vakcina védőoltás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb kutatási eredményekről Dr. Mary Ramsay, a Public Health England vezetője tájékoztatta a közvéleményt. 

A szakértő szerint egy harmadával csökkent annak a veszélye, hogy valaki elkapja a koronavírust egy olyan személytől, aki megkapta a Covid elleni védőoltást.

- nyilatkozta tegnap este dr. Mary Ramsay.

Ez az első bizonyíték arra, hogy az oltás csökkenti a vírus átadának az esélyét. Ez azt jelenti, hogy minél több embert oltanak be, annál inkább csökken a fertőzés terjedése. A hír hatalmas fellendülést jelent a járvány elleni küzdelemben, mivel a szakértők korábban nem voltak biztosak abban, hogy az oltások megakadályozzák-e a vírus terjesztését - írja a The Sun.

koronavírus elleni védőoltás Forrás: MTI/Illyés Tibor

Matt Hancock egészségügyi miniszter hozzáfűzte, hogy az oltási programnak köszönhetően tíz 70 körüli emberből körülbelül kilenc rendelkezik koronavírus antitesttel. Hancock azt is hozzátette, hogy bármelyik vakcina egyetlen adagja után a Covid-19 elleni védelem körülbelül 60 százalékos, a kórházi kezelés elleni védelem körülbelül 80, a halál elleni védelem pedig körülbelül 85 százalék.

Hazánkban is egyre többen megkapták már legalább az első védőoltást: Koltai Róbert és Zsidró Tamás is megosztotta a közvéleménnyel a tapasztalatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.