Nem tudod, hogy hogyan dönts? A pro és kontra lista segíthet

Nem tudod, hogy hogyan dönts? A pro és contra lista segíthet
Forrás: Dreamstime -
döntéshozatal tanácsok siker tippek
Az életünk tele van döntésekkel. Legyen szó karrierváltásról, költözésről vagy akár egy egyszerű hétköznapi kérdésről, mint például melyik filmet nézzük meg este. A döntéshozatal mindig fontos szerepet játszik, azonban ez nem mindig olyan könnyű. A pro és kontra lista valóban segítséget nyújthat?

Sokszor előfordul, hogy nehéz döntést kell hozni, mert mindkét opció mellett és ellen is számos érv szól. A pro és kontra lista egy egyszerű, mégis hatékony eszköz, amely segít rendszerezni a döntési folyamatot. A módszer lényege, hogy leírjuk az adott döntés mellett és ellen szóló érveket két külön oszlopba. A „pro” oszlopba kerülnek azok az érvek, amelyek az adott döntés mellett szólnak, míg a „kontra” oszlopba az ellenérvek. 

Így készíts pro és kontra listát 

Határozd meg a döntési kérdést! 

Mielőtt elkezdenéd írni a listát, pontosítsd, mi az a döntés, amit meg kell hoznod. Írd le egyértelműen a kérdést, hogy ennek tükrében tudj minden érvet megvizsgálni. 

Oszd két részre a lapot!

Vegyél elő egy papírlapot, vagy nyiss meg egy dokumentumot a laptopodon, és oszd két részre. Az egyik oldalra írd fel, hogy „pro”, a másikra pedig a „Kontra” szavakat. 

Gyűjtsd össze az érveket! 

Gondold végig az adott döntés minden lehetséges következményét, előnyét és hátrányát. Írd le az összes érvet és ellenérvet, ami csak eszedbe jut, még akkor is, ha azok jelentéktelennek tűnnek. 

Értékeld az érveket!

Miután összegyűjtötted az érveket, vizsgáld meg őket alaposan. Melyik érv tűnik a legmeggyőzőbbnek? Van-e olyan érv, amely több szempontból is kiemelkedően fontos? 

Hozd meg a döntést!

A lista alapján próbáld mérlegelni, melyik oldal tűnik erősebbnek. Néha már maga a lista készítése is segíthet tisztábban látni a helyzetet, és az egyensúly átbillenhet az egyik oldal javára. 

Gondold végig az adott döntés minden lehetséges következményét
Gondold végig az adott döntés minden lehetséges következményét
Forrás: Forrás: Shutterstock/Creativa Images

A lista előnyei 

Rendszerezettség: A pro és kontra lista segít rendszerezni a gondolatokat, így könnyebben átláthatóvá válnak az érvek és ellenérvek. 

Objektivitás: Írásban könnyebb objektíven értékelni az érveket, mint fejben mérlegelni őket. 

Tisztánlátás: A lista segíthet felismerni olyan szempontokat is, amelyek korábban nem jutottak eszünkbe. 

Döntéshozatali képesség fejlesztése: Rendszeres használatával javíthatjuk döntéshozatali képességeinket, mivel megtanulunk strukturáltan gondolkodni. 

 

Tippek a hatékony lista készítéséhez 

  • Legyél őszinte: ne hagyj ki semmilyen érvet, még akkor sem, ha az kellemetlen vagy nehéz szembesülni vele. 
  • Kérj segítséget: ha úgy érzed, hogy nem tudsz minden szempontot figyelembe venni, kérj meg valakit, akiben megbízol, hogy segítsen az érvek összegyűjtésében. 
  • Ne kapkodj: szánj időt a lista elkészítésére, ne próbáld meg sietve összeállítani. 

A pro és kontra lista egy rendkívül egyszerű, mégis hatékony eszköz a döntéshozatalhoz. Segítségével rendszerezhetjük gondolatainkat, objektíven értékelhetjük az érveket és ellenérveket, illetve végső soron jobb döntéseket hozhatunk. Legközelebb, amikor egy nehéz döntés előtt állsz, próbáld ki ezt a módszert, és tapasztald meg a pozitív hatását!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.