Ezt kell tenni, ha túlestünk a koronavírus-fertőzésen: ezekre a vizsgálatokra van szükség

COVID-19 tünetek post-Covid szakambulancia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus harmadik hulláma tetőzik éppen Magyarországon. A betegségen egyre többen esnek át, sokan az otthonukban lábadoznak. De mit kell tennünk a betegség után? Vannak, akik egy-két nap alatt tünetmentessé válnak, de akadnak olyanok is szép számmal, akiknél a tünetek hetekkel a fertőzés után is megmaradnak.

"A járvány elején kiderült, hogy a légzőrendszeri tüneteken túl az egyik legsúlyosabb szövődmény a szív károsodása, a kialakuló szívizomgyulladás, és szívburok gyulladás, amely a ritmuszavarok kialakulása révén hirtelen halál léphet fel. Több sportoló eset ennek áldozatul COVID fertőzés után, a gyorsan megkezdett edzésnek vagy versenyzés következtében" - mondta Dr. Vértes András kardiológus főorvos a Ripostnak.

A koronavírus egyik legsúlyosabb szövődmény a szív károsodása, a kialakuló szívizomgyulladás, és szívburok gyulladás Forrás: Shutterstock

Tanulmányok szerint a tünetmentesen átesett covid-fertőzöttek esetében is, de különösen azoknál, akiknek panaszaik voltak a szívizomgyulladás megjelenése 20-30% között van. Ennek kiszűrésére valók az úgynevezett Post-Covid vizsgálatok, ahol kardiológiai kivizsgálás után MR vizsgálatot is végeznek. A Post-Covid szakasz a betegség elmúlta után 4 hétig tart, ez idő alatt életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak. Mindenkinek ajánlott ezek elvégzése, akinek a négy hét után is vannak tünetei, vagy azok újrajelentkeznek, akinél fellépett nehézlégzés, akinél az akut szakasz alatt szívritmuszavar és mellkasi panaszok léptek fel, és akinél idegrendszeri tünetek is jelentkeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.